"Pierre, ik mis je zo." Een van zijn vaste kerkbezoekers is duidelijk: als Pierre Valkering niet preekt, komt ze niet. De pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk is ontslagen nadat hij in maart uit de kast kwam.

Valkering mocht al niet meer preken, maar is begin deze maand definitief ontslagen. Op 1 september moet hij de ambtswoning bij de kerk verlaten.

Een priester met relaties

In maart bracht Pierre Valkering zijn biografie uit en deed daarin verslag van zijn vroegere seksleven. Hij was actief in de gay scene en had relaties. Priesters mogen dat niet, maar Valkering wilde eerlijk zijn. Vrijwel direct werd hij op non-actief gesteld.

"Ik wilde duidelijk maken dat homoseksualiteit ook voorkomt onder priesters. De kerk ontkent dit. Het is de roze olifant in de kamer."

Video: Pierre blijft strijden voor homo-acceptatie

Video: Pierre Valkering blijft ook na zijn ontslag strijden voor de acceptatie van homoseksualiteit in de kerk

Ontslag is 'echt jammer'

Op het moment van opname was Pierre nog geschorst. Inmiddels is hij dus officieel ontslagen. In een reactie noemt hij dat 'echt jammer', maar deze reactie van de kerk verbaast hem niet. Pierre mag nog wel priester blijven, maar is zijn werk in Amsterdam kwijt.

Hij hoopte homoseksualiteit op de katholieke agenda kon zetten, en dat de tijd er rijp voor was. Heeft hij zich vergist? Een korte stilte en dan het antwoord: "Ik hoop het niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.