"Lees dit alsjeblieft: mijn werk is verwijderd van de muur, omdat een bedrijf het aanstootgevend vindt!" Met deze hartenkreet begint een Facebook-bericht van fotograaf Vivian Keulards. Sinds half oktober hangt haar fotoserie in de sjieke passage van het World Trade Centre in Den Haag met onder meer een reeks portretten van roodharige kinderen. Op twee foto’s staan kinderen met ontbloot bovenlijf, en daar nam één van de huurders in het WTC aanstoot aan. Die foto’s zijn van de muur gehaald. 

De fotograaf is boos en verdrietig over het verwijderen van de foto's. Enerzijds over dat men zo aan haar werk komt, waar in de verste verte geen provocatie mee bedoeld is. Anderzijds vindt ze het een raar idee dat kennelijk sommige mensen de foto's met seksualiteit in verband brengen. Daarnaast haalde het WTC de portretten weg zonder overleg met Keulards. Op één van de verwijderde foto’s (tevens de foto bij dit artikel) is de dochter van Keulards te zien. 

Fotodetective

Ook fotojournalist Hans Aarsman keek naar de foto's. Hij ziet als ‘fotodetective’ stapels foto’s voorbijkomen, worden die ‘blote’ foto’s steeds zeldzamer? Aarsman ziet dat dit al zeker twintig jaar gaande is. Zo zag hij, door de jaren heen, krantenfoto’s met topless strandgangers verdwijnen. Aarsman denkt dat de norm over wat we wel en niet laten zien van onze kinderen sterk beïnvloedt is door verhalen over misbruik en pedo’s. “Als je tegenwoordig op straat even met een kind praat, voelt het toch al een beetje alsof je iets verkeerds doet”.