Ongeveer 75.000 Wajongeren kregen de afgelopen maanden een verontrustende brief op de mat. “U bent arbeidsgeschikt en daarom krijgt u per 2018 minder uitkering”. Hoewel het korten op de uitkering al een paar jaar geleden is afgesproken, ontstaat er nu onrust?

Want de bezuiniging voelt, nu de economie aantrekt, onrechtvaardig. Ook zouden extra banen komen voor arbeidsbeperkten, maar volgens de Wajongeren is er voor hen nog steeds geen geschikt werk.

Gevoel van straf

Anne Houtsma is een van de Wajongeren die boos is. Ze is 35 en zit sinds 2006 in de Wajong. Ze lijdt aan het relatief onbekende VCF-syndroom; er ontbreekt een klein stukje informatie op het tweentwintigste chromosoom. Voor Anne betekent dit dat ze moeite heeft om veel prikkels te verwerken en dat ze snel moe is. Hoewel ze verschillende opleidingen heeft afgerond en regelmatig baantjes aangaat, merkt ze dat het tot nu toe nog niet lukt om voor langere tijd een contract te krijgen. Nu ze ook nog in 2018 gekort wordt, voelt ze zich gestraft, omdat ze ondanks haar ziekte nog arbeidsvermogen heeft.

Sneller aan het werk

In 2013 werd besloten dat de Wajong, nu nog 75% van het minimumloon, in 2018 terug moet naar 70% van het minimumloon. Voor een alleenstaande Wajongere betekent dit al snel dat ze bijna 80 euro per maand minder ontvangen. De regering wilde met de maatregel niet alleen bezuinigen, maar ook werd er in de Participatiewet afgesproken dat er vanaf 2015 extra banen zouden komen voor arbeidsbeperkten. Hierdoor zouden de Wajongeren met een arbeidsvermogen sneller aan het werk kunnen gaan.

FNV: korting terugdraaien

Vakbond FNV, ondertekenaar van het akkoord uit 2013 waarin de korting werd afgesproken, wil nu ook dat de korting wordt teruggedraaid. De bond stuurde een brief hierover aan de informateur. Zij vinden dat de bezuiniging onnodig is. Maar vooral wijzen zij erop dat de beloofde banen er niet zijn. Er zijn sinds 2015 bijna 23.000 banen bij gekomen. Ten eerste is dat niet genoeg voor de 75.000 gekorte Wajongeren, maar daarnaast blijkt ook dat het werk vaak niet geschikt is. Een petitie, gestart door ervaringsdeskundige Rayeed Nasibdar, om af te zien van de korting, is meer dan 1000 keer ondertekend.

Het protest is in de Tweede Kamer ook te horen. Begin juli bracht SP’er Jasper van Dijk een motie in stemming om af te zien van de korting. Doordat de formatiepartijen niet instemden haalde de motie het niet. Maar Van Dijk geeft niet op.

Op de vraag aan verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma waarom zij 5% wil korten laat ze weten: "Mensen met arbeidsvermogen in de bijstand ontvangen hetzelfde percentage: 70% procent van het minimumloon. Voor Wajongers geldt – anders dan in de bijstand - geen partner- en vermogenstoets. Met werkgevers is de afspraak gemaakt 125.000 banen voor Wajongers met arbeidsvermogen in te richten, waar zij 100% van het minimumloon kunnen verdienen. Bovenop het bestaande budget om mensen met een beperking naar werk te begeleiden is nog eens 95 miljoen euro extra uitgetrokken, die specifiek voor de ondersteuning van Wajongers wordt ingezet.”

EenVandaag gaat langs bij Wajongere Anne Houtsma en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Aan onderzoeker bij het SEO Lucy Kok vragen we of het terecht is dat de korting toch wordt doorgevoerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.