Het is onrustig in Culemborg. Sinds de nacht van Oud op Nieuw zijn er verschillende geweldsincidenten geweest in de wijk Terweijde. Zondagavond vlogen er stenen door de ruiten van woningen. De mobiele eenheid blijft vandaag paraat in de wijk Terweijde in Culemborg. In de wijk zijn incidenten al jarenlang schering en inslag. Waarom is er niet eerder ingegrepen?

Hier volgt een overzicht van eerdere incidenten in de wijk.

1 mei 2004 - Een groep Marokkaanse jongeren uit Terweijde misdraagt zich zodanig op de Culemborgse kermis, dat de exploitanten hun biezen pakken en vertrekken.

6 mei 2004 - De gemeente kondigt een harde aanpak van probleemjongeren in Terweijde aan. Een groep Marokkaanse jongeren zorgt er voor flinke overlast, variërend van vernielingen tot berovingen. ,,Buurtbewoners die aangifte doen, worden geïntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie verloren. Er heerst een sfeer van angst'', oordeelde de toenmalige burgemeester A. Van Vugt-Toonen.

30 juni 2005 - De politie pakt 26 jongeren op, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor zestig misdrijven. De groep wordt ook verdacht van intimidatie, overlast en onrust in Terweijde.

8 september 2009 - Een aanvaring tussen groepen jongeren zorgt voor onrust in de wijk. Aanleiding voor de ruzie is een beschadigde auto. De politie pakt vijf jongeren op en sluit een aantal straten af.

9 september 2009 - Het is opnieuw onrustig in Terweijde. Twee mannen van 25 en 48 jaar worden aangehouden wegens verboden wapenbezit en de mobiele eenheid is aanwezig. .

13 september 2009 - Twee groepen van ongeveer honderd jongeren gaan met elkaar op de vuist en worden door de mobiele eenheid uit elkaar gehaald.

14 september 2009 - De rivaliserende jongerengroepen gaan onder toezicht van de gemeente met elkaar in gesprek. De discussie verloopt ,,goed en positief'', onderdeelt de gemeente.

6 oktober 2009 - De gemeente stelt straatcoaches aan in Terweijde. De straatcoaches gaan jongeren aanspreken op hun gedrag en wijkbewoners met elkaar in contact brengen.

1 januari 2010 - Na een autobrand ontstaat er tijdens nieuwjaarsnacht onrust tussen twee groepen jongeren in Terweijde. Een automobilist rijdt in op enkele mensen. Agenten worden bekogeld met vuurwerk in stenen. De politie pakt zes mensen op naar aanleiding van de opstootjes.

3 januari 2010 - Twee mensen raken lichtgewond bij opstootjes in de wijk. Ook sneuvelen de ruiten van een aantal woningen. De politie is ,,nadrukkelijk aanwezig'' om de orde te herstellen.

4 januari 2010 - De politie heeft de afgelopen dagen veertien personen aangehouden. Het betreft vijf personen voor het inrijden met een auto op inwoners van de wijk Terweijde, twee wegens zware mishandeling en zeven voor openbare geweldpleging.

Lees ook het weblog van Jan Born: Marokkaanse sneeuwpret, respect!!!

Onrust in Culemborg