Nederland telt steeds meer single mannen en vrouwen. Vooral in de grote steden is het eerder regel dan uitzondering dat mensen alleen leven. Lang niet alle vrijgezellen willen dat ook blijven en dat is terug te zien in de cijfers. Ruim een op de drie vrijgezellen doet aan online dating.

Het aantal singles neemt in de toekomst alleen nog maar verder toe. Sterker nog, in 2050 is de helft van alle huishoudens single. 

Iedere dag nieuwe aanbieders op de online datingmarkt 

Inmiddels kent zelfs dertien procent van alle stellen elkaar via het internet. Deze aantallen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Van de partners die tussen 1998 en 2003 gingen samenwonen had nog minder dan 2 procent elkaar via internet ontmoet. Vijf jaar later was dit al bijna 10 procent en tussen 2008 en 2013 steeg het verder naar ruim 13 procent.

En waar vraag is, daar is aanbod: iedere dag komen er nieuwe aanbieders bij op de markt van het online daten. Het is inmiddels een booming business. Naar schatting gaat het om een totale omzet van bijna vier miljard dollar wereldwijd.

KIJK EN LEES OOK: 

Datingapp voor hoogopgeleiden 

David Vermeulen is een van die ondernemers in de online datingmarkt. In 2012, toen hij zelf nog single was, was hij niet te spreken over het al bestaande aanbod van dating apps. En dus besloot hij zelf een app te beginnen: The Inner Circle. Een dating app voor hogeropgeleiden, waar je alleen per uitnodiging lid van kunt worden. "Ik probeerde een aantal datingsites en merkte dat het best veel tijd kostte om een leuke date te vinden", zegt Vermeulen. "En ik dacht: als je het iets selectiever maakt en iets meer richt op de kwaliteit, dan maakt dat het een stuk makkelijker." 

En met succes: inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 900.000 gebruikers. "Toen wij begonnen was er nog veel meer een stigma. Het was not done om online te daten. Dat is inmiddels compleet veranderd." 

'Mijn insteek is niet direct een relatie' 

Arthur (56) is getrouwd geweest, maar inmiddels acht jaar single. Hij vindt het daten "heel leuk". "Mijn insteek is niet direct een relatie, het is voor mij meer het leuke contact hebben. Dat kan in alle vormen en maten", zegt hij. "Het is voor mij de ontmoeting en de mensen leren kennen." 

'Happy single' Joshua is minder enthousiast over de datingapps en sites. "Ik heb er wel een aantal geprobeerd, maar meestal kwam ik van een koude kermis thuis", zegt hij. "Negen van de tien vrouwen reageert niet. En degenen die wel reageert die wil óf niet afspreken, óf ze komt niet opdagen." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.