Wie als uitzendkracht zonder verpleegkundige opleiding werkt in de thuiszorg zou huishoudelijk werk moeten doen. Maar in de praktijk blijken deze goedkope krachten ook verpleegkundige taken uit te moeten voeren terwijl ze geen diploma's en geen ervaring hebben, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over medicatieveiligheid in de thuiszorg.

Met de verborgen camera laat Eenvandaag zien dat een uitzendkracht ook verantwoordelijk wordt gemaakt voor de verstrekking van medicijnen en het assisteren bij zelfinjecties. Ook blijkt dat een zware verantwoordelijkheid als het boordelen van een alarmering op de schouders van de ongediplomeerde uitzendkracht rust.

In EenVandaag reageren de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de betrokken thuiszorgorganisatie, Zorggroep Charim, op de beelden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen belanden jaarlijks 16.000 patiënten onnodig in het ziekenhuis.

Voor het onderzoek van de Inspectie werden 49 thuiszorgorganisaties onderzocht. In alle gevallen concludeerde de Inspectie in september vorig jaar al dat de medicatieveiligheid 'slecht was gewaarborgd'. Bij alle instellingen waren er hoge tot zeer hoge risico's voor de ouderen die de medicijnen innemen.

Ongeschoolde uitzendkrachten in thuiszorg