Hoe kan het dat de belangen van de gasbedrijven steeds boven de veiligheid van de burgers zijn gegaan? Hoe kan het dat het Ministerie van Economische Zaken niet meer zorg heeft gedragen voor de bewoners van het aardbevingsgebied? In EenVandaag reageert oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid Prof. mr. Pieter van Vollenhoven op de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV)

Bij de besluitvorming over de winning van aardgas uit Groningen is tussen vanaf het moment dat het gas werd ontdekt in 1959 en 2013, niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners waar het gaat om aardbevingen. Dat is de belangrijkste conclusie die de OVV trekt in een vandaag verschenen rapport.

De onderzoeksraad schrijft dat de betrokken gaswinningsbedrijven en het Ministerie van Economische Zaken jarenlang het belang van de winning op de eerste plaats hebben gezet en dat de veiligheid niet van invloed is geweest op de besluitvorming.

In de zomer van 2014 verscheen een onderzoek naar het Gasgebouw. Dit is een publiek-private samenwerking van de staat, de Gasunie, Shell, Esso en de NAM die is ingericht om het gas te gelde te maken. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door ABDTOPConsult, blijkt al dat het ministerie van Economische Zaken niet leidend is geweest in de beleidsvorming rondom de gaswinning. De onderzoekers bevelen aan dat er op het Ministerie meer beleidscapaciteit komt, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin.

Wat betekent dit voor de verhoudingen tussen het Ministerie van Economische Zaken en gasbedrijven Shell en Exxon Mobile? Wie maakt daar eigenlijk de dienst uit? En heeft dat ervoor gezorgd dat de veiligheid van burgers altijd ondergeschikt is geweest aan economische belangen?

We spreken hierover met oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid mr. Pieter van Vollenhoven, met Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor Groenlinks en Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde.

In radio EenVandaag ook oud-voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven op de conclusies. Had de overheid meer toezicht moeten houden? 

Ook reageert de burgemeester van Slochteren, Geert-Jan ten Brink op het rapport. Hij stelt dat het rapport bevestigt dat Groningers jarenlang niet serieus zijn genomen. 'Dit kun je niet afdoen met een simpel excuusbriefje.' 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.