De Islamitische school waar de AIVD en NCTV voor waarschuwen, werd onlangs nog geprezen door de onderwijsinspectie. Dit blijkt uit passages van het conceptrapport dat is ingezien door EenVandaag.

De kinderen op het Islamitische Cornelius Haga Lyceum zouden beïnvloed worden door mensen die banden hadden met een terreurorganisatie. Hiervoor waarschuwen de AIVD en de NCTV. Dit terwijl de Inspectie van het Onderwijs op het punt stond een lovend rapport te publiceren over de school. In dit rapport wordt meerdere keren aangegeven dat de school en het bestuur een compliment verdient. Zo schrijven ze: "Zowel de kwaliteitszorg als het onderwijsproces zijn op alle onderzochte onderdelen van voldoende kwaliteit."

Lees ook

Directeur spreekt veiligheidsdiensten tegen

Het rapport is een conceptversie dat volgens de directeur van het Haga Lyceum na wederhoor van de school afgerond zou zijn. Maar de inspectie besluit het rapport toch niet naar buiten te brengen na de waarschuwingen van de AIVD en NCTV. De directeur spreekt de aantijgingen van de veiligheidsdiensten tegen en hekelt het niet publiceren van het positieve onderwijsrapport.

Uit meerdere passages van het rapport blijkt dat de inspectie positief is over de kwaliteit van de school én het bestuur: "De inspectie voegt aan dit positieve oordeel toe het een compliment waard te vinden dat bestuur en school, slechts een jaar na de start van de school, alle onderzochte standaarden op voldoende niveau hebben weten te krijgen."

'School hecht waarde aan wereldburgerschap'

De inspectie is ook positief over de inhoud van het onderwijs van de school. "Uit de schooldocumenten komt naar voren dat de school ook veel waarde hecht aan goed (wereld)burgerschap. In het schoolplan staat dat de school ernaar streeft bewuste en verantwoordelijke wereldburgers af te leveren met behoud van identiteit en met een open blik naar de samenleving."

Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt dat de conceptversie als gevolg van de waarschuwingen over de school niet is gepubliceerd. Het onderzoek is verlengd tot juni om eventuele aanpassingen in het oordeel te omvatten. Tot die tijd wil de inspectie geen uitspraken doen over het onderzoek en de signalen van de AIVD en NCTV.

De Islamitische school waar de AIVD en NCTV voor waarschuwen, werd onlangs nog geprezen door de onderwijsinspectie. Dit blijkt uit passages van het rapport dat in handen is van de school en is ingezien door EenVandaag: "De school verdient een compliment."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.