Wilt u bij de gemeente een rolstoel, een traplift of huishoudelijke hulp aanvragen, maar u krijgt het niet? Stap dan naar de rechter, er is een grote kans dat u wint. Burgers die een procedure aanspannen winnen namelijk twee van de drie procedures.

Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak die EenVandaag opvroeg, blijkt dat tussen 2015 en 2019 burgers die een procedure aanspanden, in 66,5 procent van alle gevallen gelijk kregen. Gemeenten weigeren deze hulp vaak onterecht.

Wet verkeerd uitgelegd

Gemeenten gaan in de fout bij het toekennen van hulp en ondersteuning aan chronisch zieken en ouderen en weigeren daarmee de burger hulp waar ze wel recht op hebben.

De conflicten begonnen in 2015 toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) werd ingevoerd. Zorg die eerst door de rijksoverheid werd geregeld en betaald, is sinds 2015 de verantwoordelijkheid van de gemeente. Gemeenten leggen de wet vaak verkeerd uit.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.