Jules Deelder is overleden. Hij is 75 jaar oud geworden. In 2014, ter ere van zijn zeventigste verjaardag blikten verschillende artiesten uit zijn omgeving terug op zijn leven.

Deelder, die ook bekend stond als de nachtburgemeester van Rotterdam, schreef op zijn elfde zijn eerste gedicht. Naast dichter was hij schrijver, muzikant en artiest. Volgens de familie is hij na een kort ziektebed overleden.

'Verschrikkelijk goede swing'

Saxofonist Hans Dulfer kende Deelder goed. Naast dat hij hem herinnert als een geweldige dichter, was hij ook onder de indruk van zijn muzikale kwaliteiten.

"Daar werd nog wel eens denigrerend over gesproken, maar ik vond hem eigenlijk verschrikkelijk goed swingen. Dat bewijst dat je niet zoveel van de techniek hoeft te kennen om toch een goede jazzdrummer te zijn."

Hans Dulfer: 'Jules Deelder swingde verschrikkelijk goed'

'Dan maar heel oud worden'

"Het is mijn vader, grote voorbeeld en vriend", zegt dochter Ari in 2014 ter ere van Deelders 70ste verjaardag. Of Deelder zelf had gedacht of hij destijds de 70 zou halen? "Kijk, het is natuurlijk aantrekkelijk. Een jong gestorven dichter. Maar dan kom je erachter, dat dat niet meer gaat lukken. Dan maar heel oud worden. Niet in het midden. Dat maakt geen indruk", zei hij.

Deelder, die ook zijn drugsverslaving niet onder stoelen of banken schoof, brak in de jaren 60 door als dichter. Hij maakte meteen een vliegende start in Carré. Dichter Bart Chabot in 2014 over Deelder; "Jules begreep dat als je optreedt voor publiek, dat er sprake is van een visueel element. Dat de mensen je zien en naar je kijken. Dus Jules was zich er al heel snel van bewust: trek eens wat aan."

'Gematigd man'

Het werd zwarte kleding. En daarmee was hij later ook in een reclame over wasmiddel te zien, want er moest ook gewoon brood op de plank. "Een pensioen is er gewoon niet", zegt Deelder daarover in 2014.

Op zijn 70e maakte hij volgens jazz-muzikant Bas van Lier nog een soort carrièreswitch. "Hij is nu fulltime drummer in de band. En per dag wordt hij beter gewoon. Je hoort hem vooruit gaan", zei Van Lier daar over. "Ondanks dat iedereen denkt: 'drank, drugs', is het toch een gematigd man."

In 2014 maakte EenVandaag deze reportage met Jules Deelder en zijn dochter Ari, ter ere van zijn 70e verjaardag. Onder andere dichter Bart Chabot blikt terug op de carrière van Deelder.