Er zijn onbekende filmbeelden opgedoken van Koningin Wilhelmina. Op de privébeelden is Wilhelmina te zien tijdens haar laatste levensjaren op en rond Paleis Het Loo in Apeldoorn. De kleurenbeelden zijn afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Thijs en Sophie Booy, die destijds het particulier secretariaat voor Wilhelmina verzorgden. EenVandaag zendt de beelden vanavond voor het eerst uit, daarna zijn ze te zien op een tentoonstelling over Wilhelmina’s laatste jaren op Paleis Het Loo.

Morgen is het 50 jaar geleden dat Wilhelmina overleed. Na haar troonsafstand in 1948 leefde zij tot haar overlijden in 1962 redelijk teruggetrokken op Paleis het Loo. Thijs en Sophie Booy stonden haar daar bij als particulier secretaris. Thijs Booy hielp haar onder meer met het schrijven van haar autobiografie ‘Eenzaam, maar niet alleen’.

Na het overlijden van Sophie Booy in 2009 werden op zolder 8 mm filmpjes gevonden met daarin allerlei beelden van hun leven op Paleis het Loo. Het filmmateriaal is nu door het Sophie Booy-barones van Randwijck fonds aan museum Paleis het Loo geschonken. Tussen het materiaal zitten unieke privébeelden van Wilhelmina. Zo is ze onder meer te zien in haar ponykar waarmee ze er regelmatig op uit trok. Ook is ze gefilmd terwijl ze haar lievelingsbloemen (margrieten) plukt in de tuin.

Verder legde echtpaar Booy de lange rij wachtenden vast op het Loo voor de baar van de overleden Prinses Wilhelmina. En ze filmden tot slot de uitvaart van Wilhelmina, waardoor er nu voor het eerst kleurenbeelden van te zien zijn. Op de beelden is onder meer de kist te zien die naar de witte lijkkoets wordt gedragen. De beelden zijn na de uitzending van EenVandaag vanaf morgen voor iedereen te zien op de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s Levensavond; de stille jaren op Het Loo’ dat vanmiddag door Prinses Margriet wordt geopend op Paleis het Loo.

Lees ook