Na het zoveelste incident waarbij iemand gewond raakte zijn bewoners rondom natuurgebied De Maashorst in Brabant het spuugzat. Ze willen af van de grote grazers die het gebied volgens hen onveilig maken voor de argeloze bezoeker.

In natuurgebied De Maashorst lopen al jaren grote grazers rond zoals het tauros-rund en de wisent. Een mooi gezicht: imposante beesten die in kleine kuddes door het natuurlandschap kuieren én tegelijkertijd de vegetatie kort en gevarieerd houden en op die manier nuttig zijn voor de natuur.

Wandelaar aangevallen

Maar het is niet uitsluitend pais en vree bij De Maashorst. Kortgeleden werd een wandelaar aangevallen door een stier en belandde hij in het ziekenhuis.

En afgelopen voorjaar raakte een echtpaar gewond toen twee runderen op hen afkwamen. Zo zijn er door de jaren heen wel vaker incidenten geweest met deze oerrunderen die in het natuurgebied leven.

Lees ook

'Er loopt hier een vechtstier rond'

Tegenstanders willen dat de tauros-runderen en de wisenten uit de Maashorst verdwijnen, zodat wandelaars en fietsers weer overal veilig kunnen komen.

"Het is echt wachten op het volgende ernstige incident", stelt raadslid Harry van Tiel uit de naastgelegen gemeente Landert. "Er loopt hier een vechtstier rond, die in een arena in Spanje thuishoort, maar niet in de Maashorst. Straks vallen er nog doden."

Grote grazers
Bron: EenVandaag
Ecoloog Leo Linnartz: "Ga niet te dicht bij de runderen staan, houd je hond aan te lijn, maak geen herrie."

'Het ligt ook aan de mensen zelf'

Ecoloog Leo Linnartz is nauw betrokken bij het fokprogramma van de taurossen, een runderras dat zoveel mogelijk in de buurt moet komen van de oerrunderen die lang geleden in het gebied leefden. "Ik vind het erg vervelend dat er ongelukken zijn gebeurd door runderen die mensen aanvielen", geeft hij aan.

"Maar het ligt óók aan de mensen zelf", vindt hij. "Ga niet te dicht bij de runderen staan, houd je hond aan te lijn, maak geen herrie. Er hangen overal borden waar deze gedragsregels op staan. En ja, de natuur kan gevaarlijk zijn als je haar niet respecteert."

Runderen opjagen

Het vervelende is volgens Linnartz dat sommige bezoekers de runderen opjagen en deze vervolgens zo onrustig zijn dat ook andere bezoekers, die zich wél aan de regels houden hiervan de dupe worden. "We nemen de zorgen van omwonenden daarom ook zeker serieus en kijken wat we kunnen doen om de situatie te verbeteren."

Gemeenteraadslid Harry van Tiel vindt dat grote grazers zoals de tauros runderen simpelweg niet samengaan met mensen in een relatief klein natuurgebied. Hij heeft zich sterk gemaakt voor een scheiding van mens en dier, maar ving uiteindelijk bot in de gemeenteraad en is zelfs met ruzie uit zijn eigen CDA-fractie vertrokken.

Omwonenden zijn bang

Maar Van Tiel blijft zich inzetten voor aanpassing van het beleid in de Maashorst. "We hebben onderzoek gedaan onder omwonenden. 75 procent gaf aan zich onveilig te voelen in het natuurgebied."

Volgens hem zijn mensen gewoon bang voor de runderen. "Het incident van kortgeleden bewijst wederom dat die angst terecht is. Zet daar gewoon schapen of andere koeienrassen neer."

Maatregelen

Vandaag laat Natuurgebied De Maashorst, de beheerder van de kudde, weten extra maatregelen te nemen: "We hebben besloten om de runderen tijdelijk uit het begrazingsgebied weg te halen waar het recente incident heeft plaatsgevonden. Dit doen we door een raster te plaatsen. De taurossen kunnen dan niet meer in dit deel van De Maashorst komen."

info

Overzicht letsel door grote grazers in Nederlandse natuurgebieden tussen 2006 en 2016

2006 Bezoeker met losse hond in terrein waar geen honden mogen.
Rugletsel, opname ziekenhuis.
2007 Fietser wordt geraakt door stoeiende koeien.
Gekneusde vinger, hechting in vinger.
2007 Senior aangevallen, die iets achterop een groep liep. Er liepen ook honden bij.
Scheurtje in pols, bloeduitstortingen.
2008 Bezoeker wilde koe aaien.
Inwendige bloedingen. Intensive Care - slachtoffer is hersteld.
2009 Bezoeker met hond aangevallen.
Fractuur wervelkolom hals.

2009 Tijdens wandelen gebeten.
Open wond bovenbeen.
2009 Tijdens wandelen in uitwaarden omvergelopen.
Fractuur wervelkolom thorax.
2009 Wandelaar wilde kalfje aaien, moeder viel aan.
Ernstig gewond.
2010 Trimmer en rund ontmoetten elkaar onverwachts. Trimmer krijgt hoorn in lies.
Open wond lies.
2014 Tijdens boswandeling kind in vinger gebeten bij paardjes voeren.
Oppervlakkig letsel.
2015 Koe stormt op kindje af. Tijdens reddingsactie wordt vader aangevallen.
Arm meerdere plaatsen gebroken.
2015 Wandelaars passeren koe links en rechts. Koe haalt uit met horens.
Grote wond.
2015 Koe stond na passeren op en viel aan.
2 gebroken ribben.
2016 Onverwachts aangevallen tijdens wandelen.
Buiten bewustzijn, hersenschudding, gekneusde rug en ribben.
2016 Trimmer aangevallen door moeder met kalf.
Open wond van 6 centimeter in been. Bron: Van den Herik & Verkaart/ARK Natuurbeheer

zijn grote grazers gevaarlijk?