De schade aan de huizen rondom het kanaal Almelo-De Haandrik is niet veroorzaakt door eerdere baggerwerkzaamheden van de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Deltares en TNO. De uitkomst is een klap voor de omwonenden.

Langs het kanaal zijn al 340 huizen verzakt. De problemen ontstonden na werkzaamheden aan het kanaal in 2010, toen de provincie Overijssel het kanaal liet uitdiepen.

'Ik geloof er geen biet van'

Bewoners zijn er van overtuigd dat die werkzaamheden de oorzaak zijn van de verzakkingen, maar het onderzoek wijst nu iets anders uit. Dat betekent dat de provincie niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade.

"Ik geloof er geen biet van. Hoe kunnen 340 huizen tegelijk verzakken, precies nadat het graven begon. Het klinkt ongeloofwaardig," zegt Hans Foekema, die samen met zijn vrouw al een jaar in een bouwval woont.

Eerder maakte EenVandaag onderstaande video over de problemen die Hans Foekema heeft met zijn huis.

Toen hij zijn huis kocht, leek er nog niets aan te hand. Maar toen Hans zijn vloer verving, bleek de grond met wel 12 centimeter verzakt. Sindsdien leeft hij in een bouwput. De oorzaak lijkt het baggeren te zijn van het kanaal waar zijn huis aan staat.

Provincie komt eigenaren tegemoet

Gedeputeerde Bert Boerman benadrukt dat bewoners financieel geholpen zullen worden door de provincie, ondanks de conclusies van het rapport. "De provincie komt eigenaren tegemoet met een schaderegeling." Deze regeling wordt de komende tijd uitgewerkt.

Maar Foekema heeft er geen vertrouwen in: "We wachten al zo lang. We hebben lang geleden al een keuken besteld die nu niet in ons huis kan. Nu moeten we nog langer wachten. Het is om gek van te worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.