Het is misschien een onderwerp waar snel lacherig over wordt gedaan, maar goed kunnen poepen is niet vanzelfsprekend. Het aantal kleuters en peuters met stoelgangproblemen groeit. Het duurt tegenwoordig ook nog langer voordat kinderen zindelijk worden.

Dat stellen onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen en Universitair Ziekenhuis Antwerpen: Alexandra Vermandel en Tinne van Aggelpoel. Een reden hiervoor is dat we ons 's ochtends zo moeten haasten. Er lijkt geen tijd te zijn om er eens goed voor te gaan zitten.

Harde en pijnlijke ontlasting

De groep kinderen met stoelgangproblemen groeit, zo stelt onderzoeker en zindelijkheidsexpert Van Aggelpoel. "5 tot 27 procent van de jonge kinderen heeft last van verstopping zonder dat daarvoor een medische oorzaak is; functionele constipatie."

Onder functionele constipatie wordt verstaan dat er niets mis is met de darmen, maar dat iemand constipeert, bijvoorbeeld, om de gang naar het toilet steeds wordt uitgesteld met harde en pijnlijke ontlasting tot gevolg.

Op het potje gaan

Dat komt veelal omdat kinderen onvoldoende gelegenheid krijgen om naar de wc te gaan bij aandrang. Als ouders hun kind niet stimuleren om op een potje te gaan, zal die aandrang uiteindelijk weggaan. Het kind blijft dus met de poep zitten, wat gevaarlijk kan zijn, omdat die dan in de darmen uitdroogt.

Het uitpoepen van die harde keutels is dan veel pijnlijker. Waardoor het kind dan weer minder zin geeft in een volgend potjesbezoek.

Lees ook

Na het ontbijt

Het is belangrijk om vooral 's morgens de tijd te nemen. Het Belgische onderzoek bevestigt dat driekwart van de kinderen stoelgang maakt binnen het eerste halfuur na de maaltijd. Het merendeel doet dat na het ontbijt. "Dat is belangrijk om te weten", zegt Van Aggelpoel. "Veel ouders ervaren net de ochtend als een stresserende rush. Ons advies is dus: gun je kind wat potjestijd, liefst na het ontbijt, zo kan het leren om te luisteren naar die natuurlijke aandrang."

Naast de constipatie zien de onderzoekers ook een uitgestelde zindelijkheid. Tegenwoordig is 'slechts' een op de vijf Vlaamse 2,5-jarigen zindelijk, waar dat in de jaren 60 van de vorige eeuw nog negen op de tien was.

Gun je kind wat potjestijd, het liefst na het ontbijt

Geen zin in ongeluk

Van Aggelpoel maakt zich zorgen om die late zindelijkheid. Ouders hebben geen zin in een ongelukje op hun mooie bank of natuurstenen vloer en stellen de zindelijkheidstraining uit. En dat is niet alleen een Vlaams of Nederlands probleem, erkent ze. Uit een recente Chinese studie blijkt dat Chinese kinderen ook steeds later zindelijk worden. En ook vaker functionele constipatie hebben en langer bedplassen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is de stijgende welvaart in China en dat ook daar de ­ouders zo druk zijn met werk dat ze minder tijd hebben om te zien wanneer hun kind moet plassen of poepen en daar op te handelen.

Onderzoeker Tinne van Aggelpoel in gesprek met Suzanne Bosman

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.