Groningers in het aardbevingsgebied zijn wanhopig en verliezen de moed. Ze hebben het vertrouwen in de overheid verloren. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat de overheid nu snel in actie moet komen om de schade te herstellen. Hij bezoekt vandaag het aardbevingsgebied.

Ombudsman Van Zutphen: “Mensen moeten weten waar zij aan toe zijn als hun huizen bevingsschade hebben en de schade moet coulant en voortvarend worden afgehandeld.” Hij vindt dat minister Wiebes van Economische Zaken en zijn ministerie zich moeten inspannen om dit op korte termijn en zorgvuldig te organiseren.  

Van Zutphen riep het kabinet al eerder op verantwoordelijkheid te nemen in de afhandeling van de schade en klachten. Van Zutphen: “Het is letterlijk niet te doen voor Groningers om op te komen voor hun belangen. Hoe lang moeten ze nog wachten op oplossingen?” 

'Code rood’

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt dat de gaswinning in Groningen flink moet worden verminderd omwille van de veiligheid. Na de aardbeving in Zeerijp is voor het gebied ‘code rood’ van toepassing. De beving van 3.4 op de schaal van Richter was de zwaarste die het gebied trof sinds 2012. Er zijn zo’n 2000 schademeldingen gedaan na deze beving. 

De komende twee weken zal het SodM kijken met hoeveel, waar en hoe de gaswinning moet worden verminderd. De minister zal hier vervolgens over geadviseerd worden, hij beslist uiteindelijk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.