Het Openbaar Ministerie gaat twee politieagenten vervolgen vanwege hun rol bij de fataal afgelopen aanhouding van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark. 

De belangrijkste vraag voor het OM was of de manier waarop Mitch Henriquez werd aangehouden, voldeed aan de eisen waaraan de politie moet voldoen. De voorlopige conclusie is dat de twee politieagenten die vervolgd worden, zich hier niet aan hebben gehouden. Henriquez vormde niet zo'n groot gevaar dat het gebruikte geweld geoorloofd was, vindt het OM. Hem overmeesteren had ook op een andere manier gekund.

De drie agenten die zich niet voor de strafrechter hoeven te verantwoorden, hebben geen geweld gebruikt dat het overlijden van Henriquez mede zou kunnen hebben veroorzaakt. ,,Hun handelingen zijn toegestaan bij het verrichten van een aanhouding'', concludeert het OM.

Mitch Henriquez

Henriquez werd vorig jaar gearresteerd bij een muziekfestival in Den Haag omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich droeg. Tijdens zijn arrestatie verzette hij zich hevig waardoor de politie geweld tegen hem gebruikte. 

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem. De dood van Henriquez leidde toen tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

In Radio EenVandaag een gesprek met Gerrit van de Kamp van Poltievakbond ACP. Ook spreken we met Margete van der Steeg, advocaat in politiezaken. Verslaggever Laura Kors gaat op bezoek bij Claudia van Kleeff, die agenten trainingen geeft hoe om te gaan met agressie. 

Kijk hieronder eerdere uitzendingen terug over Mitch Henriquez:

Roep om verbod nekklem steeds luider:

Rellen in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.