Het Openbaar Ministerie gaat nog twee verdachten vervolgen voor het mishandelen van dierenarts en klokkenluidster Saskia van Rooy. Het gaat om twee vrouwen, die familie zijn van andere verdachten in de zwanendrifterszaak.

Het OM heeft dat laten weten aan Van Rooys advocaat Sébas Diekstra. Van Rooy filmde de praktijken van de zwanendrifters, die de knobbelzwanen volgens de dierenbeschermster mishandelen. Daarbij werd ze belaagd, zoals te zien in fragment 3 rechts naast dit artikel. Een aantal andere zwanendrifters werd al eerder gedagvaard. Zij moeten op vrijdag 5 november voor de strafrechter verschijnen.

De beelden van de zwanenmishandeling, te zien in EenVandaag, leidden tot ophef. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) liet daarop weten dat ze met een verbod een einde wil maken aan het zwanendriften.

Zwanendriften is het houden van knobbelzwanen in de open natuur, voor de handel en de kweek. Twee families in Nederland hadden daar een ontheffing voor. Maar in praktijk ontvreemdden de families honderden jonge wilde knobbelzwanen uit de vrije natuur. Dat levert soms duizenden euro’s per zwanenpaar op.

Kijk hieronder de uitzendingen van EenVandaag terug. Rechtsboven op deze pagina zijn beelden terug te zien die de klokkenluider in deze zaak zelf maakte.

Fragment 1

Fragment 2

Fragment 3

Fragment 4