Het Openbaar Ministerie gaat zwanendrifter Piet Oostveen vervolgen voor onder andere het overtreden van de Wet dieren en de Flora- en faunawet. Het OM verdenkt hem ervan zich bij zijn werk niet aan de regels rond zwanendriften te hebben gehouden.

Zo zou de 71-jarige man uit Nieuwerbrug zich wilde zwanen toe-eigenen. Ook wordt hij verdacht van mishandeling van de dieren. Het gaat bijvoorbeeld om het zelf leewieken en tatoeëren van de zwanen. Dit mag alleen door een dierenarts gedaan worden. 

In mei maakte EenVandaag een uitzending waarin de mishandeling van de zwanen te zien is (zie hieronder). Hierna trok staatssecretaris Dijksma de ringplichtontheffing van de zwanendrifter in. Maar uit een latere uitzending bleek dat de zwanendrifters doorgingen met hun werk

Ook was er in de uitzending te zien dat Saskia van Rooy, dierenarts en klokkenluider in deze zaak, mishandeld wordt door de zwanendrifters uit Nieuwerbrug. Het OM zal op korte termijn beslissen in de aangiftes van Van Rooy tegen de zwanendrifters wegens mishandeling en bedreiging en in de aangifte van de zoon van Piet Oostveen tegen Van Rooy vanwege stalking.

Kijk hieronder de uitzendingen over de zwanendrifters terug