Eigenaren van jonge oldtimers moeten sinds januari wegenbelasting betalen. Tot eind vorig jaar was het een goedkoop alternatief een auto te rijden die tussen de 25 en 40 jaar oud is, zeker als die op gas reed. Eigenaren en handelaren voelen zich nu overvallen door de belastingmaatregel. De prijzen voor veel oudere auto’s zijn dramatisch gezakt. Liefhebbers halen hun verzamelobject uit de verzekering of brengen hem zelfs naar de sloop.

Voor 2014 hoefden auto’s ouder dan 25 jaar geen wegenbelasting meer te betalen, omdat zij vielen onder de oldtimerregeling. Sinds begin dit jaar rijden alleen nog auto’s ouder dan 40 jaar belastingvrij over de Nederlandse wegen. 

De kosten om een auto tussen de 25 en 40 jaar aan te houden zijn flink toegenomen. Die kunnen oplopen tot wel 1400 euro per jaar (350 euro per kwartaal). Dit geldt vooral voor de auto’s met een diesel motor. Auto’s die rijden op benzine en gas zullen een jaarlijkse belastingaanslag van ongeveer 120 euro krijgen. 

Voor veel eigenaren zijn deze kosten simpelweg te hoog. De autoliefhebbers rijden gemiddeld slechts 1.000 kilometer per jaar en hun oldtimer mag maar negen maanden per jaar de straat op. Van december tot februari staat in de wet dat de auto niet de weg op mag. 

Er loopt op dit moment een rechtszaak tegen deze maatregel van de overheid. Velen die hun kenteken niet schorsen maken bezwaar. Wat deze rechtszaak op gaat leveren is nog onduidelijk, de overheid heeft laten weten op dit moment de maatregel niet te herzien.

EenVandaag spreekt met Volvoverzamelaar Hans Blokzijl, hij heeft een heus Volvo museum met tientallen Volvo’s.  Daarnaast Mercedes-autodealer Toon van de Berg. Hij heeft 180 auto’s staan, allemaal tussen de 25 en 40 jaar oud. De belastingmaatregel treft precies deze categorie auto’s. Sinds de invoering heeft hij geen auto meer verkocht.

Sjerp Snellen was de trotse eigenaar van een Mercedes oldtimer, maar kon door de maatregel zijn geliefde niet meer bekostigen. Noodgedwongen heeft hij de auto voor een habbekrats verkocht.

Lowie Ooyevaar is eigenaar van een autosloopbedrijf. Hij ziet de aanlevering van deze jonge oldtimers drastisch stijgen. Auto’s waar eerst moeilijk aan te komen waren, worden nu bij bosjes naar de sloop gebracht.