Vandaag richt president Obama zich vanuit Washington tot de Arabische wereld. Zowel in het Westen als in het Midden-Oosten wordt met spanning gewacht op zijn strategie. Het grote verwijt van critici is dat Obama de afgelopen tijd geen visie heeft getoond en zich te terughoudend heeft opgesteld tijdens de zogenaamde Arabische lente.

Verwacht wordt dat Obama vandaag de voortdurende strijd in Libië en Syrië zal behandelen. Honderden protestanten en rebellen verloren al het leven in de strijd tegen hun huidige regime.

Ook zal Obama een economisch plan lanceren voor Tunesië en Egypte. Hij wil de Arabische landen miljarden dollars lenen en ze op deze manier bijstaan in het opbouwen van een democratie.

In zijn speech in 2009 in Caïro deed Obama al een handreiking aan de Arabische wereld, maar boekte nog geen concrete resultaten. Met name het conflict tussen Israël en Palestina is nog lang niet ten einde. Zal hij vandaag een nieuw initiatief aankondigen om het gestokte vredesproces tussen de Israëliërs en de Palestijnen vlot te trekken?

EenVandaag kijkt vanavond met de Nederlands-Iraanse politicoloog Peyman Jafari naar de speech van president Obama.

Obama speecht vandaag over Arabische wereld