De NVWA en de politie valt niets te verwijten in de aanpak van zwanendrifters, aldus de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, en staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen die gesteld werden naar aanleiding van een aantal uitzendingen van EenVandaag over het zwanendriften. De antwoorden staan haaks op wat er in de praktijk gebeurt stelt dierenarts en klokkenluider Saskia van Rooy.

De dierenarts heeft namelijk meerdere malen de lokale politie en de NVWA gebeld, maar steeds zonder succes. Evenals vele burgers, die tevergeefs de politie belden als ze de zwanendrifters illegaal bezig zagen. De politie of NVWA-inspecteur kon of wilde niet ter plaatse komen. ‘Ze hadden geen dienst of bevonden zich te ver weg’, laat de dierenarts weten. Dat terwijl er bij de beantwoording van de Kamervragen juist werd gezegd dat de NVWA 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is en dat de inzet van de organisatie ruim voldoende is.

Dat is niet het enige waar de NVWA fout zat, volgens Van Rooy. Volgens Van der Steur zijn er namelijk op basis van controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten(NVWA) 142 dieren bestuursrechtelijk in bewaring genomen. Meer dan tweederde van die 142 zwanen zijn op basis van Van Rooy's opsporingsonderzoek en vasthoudendheid gevonden. De rest op basis van ‘een andere oplettende burger’. De NVWA heeft zelf niets opgespoord, aldus dierenarts Van Rooy.

Van Rooy is boos. Ze vindt dat ‘de NVWA pronkt met andermans veren’. Het zwanendriften moet zo snel mogelijk stoppen want deze vorm is illegaal omdat wilde zwanen toegeëigend worden, aldus de dierenarts. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.