De kogel is door de kerk: je gaat de Nutri-score terugvinden op producten in de supermarkt. Het logo geeft aan dat je een gezond product kies. Maar, de Nutri-score volgt niet de Schijf van Vijf. Daarom moet het eerst worden aangepast.

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft vandaag bepaald dat Nutri-score het nieuwe logo wordt. Afgelopen tijd werd onderzoek gedaan naar 3 verschillende logo's en daarbij kwam Nutri-score volgens het ministerie het beste uit de bus. Dit logo werd het best begrepen door consumenten, bleek uit het onderzoek. Met kleuren en letters wordt aangeduid wat een gezondere keuze is binnen een productgroep. Maar dat betekent niet dat het een ideaal systeem is.

Bij Schijf van Vijf gezond, bij Nutri-score niet

Supermarkten, de Consumentenbond en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn uitgesproken vóór Nutri-score, maar een groep van 160 voedingswetenschappers en deskundigen heeft grote bezwaren. Eind vorige maand sprak levensmiddelentechnoloog Michelle van Roost zich uit tegen Nutri-score.

Ze wijst op vreemde uitkomsten waarbij voedingsproducten die goed passen binnen de Schijf van Vijf, bij de Nutri-score slecht uit de bus komen. Ook zou het de suggestie wekken dat producten met een 'A' op de Nutri-score onbeperkt goed voor je zijn. Wetenschappers uit binnen- en buitenland gaan aan de slag met het aanpassen van de Nutri-score. Als de score helemaal voldoet, wordt het logo medio 2021 ingevoerd.

Eind oktober maakte EenVandaag een reportage over de Nutri-score. Wetenschappers leggen onder andere uit waarom zij geen voorstander van de Nutri-score zijn.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.