De Nationale Politie sloeg deze week groot alarm over het stijgende aantal steekincidenten door jongeren. Jorge Cito bracht op zijn 24ste een vriend met een broodmes om het leven. "Door die worsteling viel hij in het mes, zijn aorta was doorboord."

Hij oordeelde altijd bikkelhard over tbs'ers die de fout in waren gegaan, maar inmiddels is Jorge een stuk milder geworden. Dat heeft alles te maken met het dodelijke steekincident waar hij zelf jaren geleden bij betrokken raakte.

'Nooit meer vrij laten'

Vroeger was zijn eerste reactie dat je 'dat soort mensen' nooit meer vrij moet laten. "Maar toen het mijzelf overkwam, ben ik daar toch anders over gaan denken. Wat bij mij gespeeld heeft, kan ook bij anderen gespeeld hebben."

Jorge is 24 als een stapavond met een vriend eindigt in een drama. Op dat moment werkt hij als jongensescort en krijgt hij ruzie met een mannelijke collega uit het vak over geld. Onder invloed van drank en coke escaleert dit volledig in de woning van Jorge.

Worsteling op leven en dood

"Hij had al een kopje naar mijn hoofd gegooid. Toen zag ik achter hem een broodmes liggen. In een reflex pakte ik dit mes." Daarna ontstond er een worsteling in zijn keuken. "Hij komt op me af en pakt me beet. Ik duw hem terug. Juist door die kracht is hij in dat mes gekomen. De aorta was doorboord."

De gebeurtenissen gaan zo snel dat Jorge in het begin niet eens door heeft dat de jonge man geraakt is. Dit is althans zijn versie van het verhaal. "Hij liep weg en toen hoorde ik een enorme knal toen hij op de grond viel. Ik had geen idee wat er aan de hand was. Toen zag ik waar hij zijn hand neerlegde. Ik tilde zijn hand op en zag een hele snee en veel bloed. Zijn ogen waren half open. Toen voelde ik aan zijn nek. Ja, toen voelde ik niks meer."

Jorge vertelt hoe de worsteling leidde tot de dood van de jonge man.

"Wel verantwoordelijk voor zijn dood"

Volgens Jorge was het dus meer een incident, maar de rechter oordeelt anders. Hij krijgt doodslag en 3 jaar plus tbs. Jorge ontkent nog steeds dat hij actief gestoken heeft, maar kan inmiddels wel leven met het vonnis. "Ik ben wel die strijd aangegaan. Het was ook een optie om het mes naar beneden te houden, dus ik ben wel verantwoordelijk voor zijn dood."

Inmiddels is hij ruim 3 jaar vrij en heeft hij zijn leven over een heel andere boeg gegooid. Hij werkt als ervaringsdeskundige in de kliniek waar hij als tbs'er heeft vastgezeten. Een unieke overstap. Daarnaast heeft hij ook een boek over zijn leven geschreven.

Jorge vertelt dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de dood van de jonge man.

Er is dan ook een hoop veranderd in het hoofd van Jorge." Vroeger kon ik nergens over praten. Ik stapelde alles op. Als mensen te dichtbij kwamen, kreeg ik een woede-uitbarsting. Ik ben ook lang boos geweest op mijn biologische moeder die mij achtergelaten heeft in de sloppenwijken van Colombia als baby."

'Ik ben ook iemand die dit heeft gedaan'

Jorge helpt nu andere tbs'ers die gruwelijke dingen hebben gedaan. "Wat ik merk is dat ik ze hoop kan geven. Iets wat therapeuten minder goed kunnen. Ik ben het bewijs dat je na een gruwelijk feit nog iets van je leven kunt maken."

Hij vindt het lastig om zichzelf echt te vergeven voor het gruwelijke feit dat hij begaan heeft. "Altijd als ik een verhaal hoor van een moeder die haar kind verloren heeft door een misdrijf, komt het besef keihard binnen. Ik ben ook zo iemand dit dit heeft gedaan. Dat zal ik nooit helemaal kwijtraken."

info

Podcast 'Daders'

In de AVROTROS-podcast 'Daders' praten ex-tbs'ers openhartig over hun gruweldaden, maar ook over hoe het systeem van binnenuit werkt. De podcast is te onder meer te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.