Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt: je telefoon laten vallen waarna je hele scherm vol barsten zit. Het klinkt bijna als te mooi om waar te zijn, maar de kans is groot dat we binnenkort nooit meer last zullen hebben van een gebarsten telefoonscherm.

Wetenschappers van de University of California at Riverside en de University of Colorado hebben een materiaal ontwikkeld dat zichzelf na schade herstelt. Het is een soort stevig plastic, dat je met een schaar doormidden kunt knippen, waarna het zichzelf binnen 24 uur weer heel maakt. Het materiaal heeft de naam Wolverine gekregen, naar het gelijknamige stripfiguur dat ook de kracht bezit om zichzelf te herstellen. 

Volgens de onderzoekers hebben ze er jaren aan gewerkt. Eigenlijk waren ze op zoek naar een manier om lithiumbatterijen van smartphones een langere levensduur te geven. Maar het rubberachtige materiaal blijkt nu ook zeer geschikt te zijn als telefoonscherm. Binnenkort zullen volgens de onderzoekers al de eerste telefoons worden gemaakt met dit materiaal erin.