Weer een kabinet met Rutte als premier? 53 procent van de mensen in het land zou dat acceptabel vinden. Ook zouden de meeste kiezers ermee instemmen als hun voorkeurspartij coalitiepartner wordt met Rutte als premier.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 leden van het Opiniepanel. Op de dag dat Rutte zijn 10-jarig jubileum als premier viert, zou een ruime helft het acceptabel vinden als hij ook in het volgende kabinet minister-president wordt. Zij zien in Rutte een voorman die rust, stabiliteit en ervaring brengt: "Alles om ons heen is al zo heftig in beweging, Rutte zorgt tenminste voor kalmte en stabiliteit", aldus een ondervraagde.

De meeste kiezers houden er sterk rekening mee dat Rutte na de verkiezingen van maart weer zijn intrek neemt in het Torentje. 58 procent verwacht dat dit gaat gebeuren en Rutte de langstzittende minister-president van Nederland wordt. Op dit moment is Ruud Lubbers dat nog, met 11 jaar en 291 dagen aan de macht.

Samenwerkingen

Ook regeren met de premier is blijkbaar nog geen taboe voor de meeste kiezers. 63 procent vindt het acceptabel als hun partij aan een volgend kabinet zou deelnemen met daarin Rutte als premier. Bij huidige coalitiekiezers ligt dat cijfer nog veel hoger. Minstens 85 procent van de CDA-, D66- en CU-kiezers zou dat oké vinden.

Maar ook grote groepen oppositiekiezers kunnen ermee leven als hun partij toetreedt tot een volgend kabinet met Rutte als voorman. Zelfs een meerderheid van de FVD- en PVV-kiezers, op dit moment Ruttes grootste criticasters, zou daarmee instemmen. Enerzijds hopen zij dat Rutte dan opschuift naar rechts, maar deze kiezers noemen het ook 'ondemocratisch om een partij of politicus van tevoren uit te sluiten. Dat gebeurt nu al te vaak', aldus een FVD-stemmer. Alleen voor een meerderheid van de SP- en PvdD-kiezers is deelname van hun partij aan Rutte IV een 'no go'.

10 jaar pieken en dalen

Kiezers zijn niet alleen positief over de toekomst van Rutte. Een ruime meerderheid (63 procent) vindt dat hij het de afgelopen 10 jaar goed heeft gedaan. Gemiddeld krijgt de premier een 6,2 als eindcijfer. En Rutte doet het nog altijd goed bij veel mensen.

57 procent heeft op dit moment vertrouwen in de premier. Een bovengemiddelde score, is te zien in de draagvlakcijfers van de afgelopen 10 jaar. Alleen vlak na de MH17-ramp in 2014 en, recenter, in de eerste golf van de coronacrisis kende zijn imago hogere pieken. Op beide meetmomenten stond driekwart achter de premier.

Mark Rutte is precies 10 jaar lang onze premier. Al vanaf dag één werd het vertrouwen in hem gepeild onder het Opiniepanel. En dat vertrouwen ging alle kanten op. Wat waren de pieken en dalen van onze minister-president? Gijs Rademaker neemt ze door.

Eerste kabinet-Rutte minst populair

De diepste deuk in zijn imago loopt hij op in 2013 tijdens kabinet-Rutte 2, als hij bekendmaakt de financiële crisis van die tijd te lijf te willen gaan door miljarden te bezuinigen. Resultaat: slechts 16 procent steunt hem nog. Een valse start voor zijn tweede kabinet.

Maar het is kabinet-Rutte 1 dat het minst populair is bij mensen in het land. Een samenwerking met het CDA en gedooghulp van Wilders zijn PVV, dat geen lang leven beschoren was. Kabinet-Rutte 3 heeft het volgens de meesten beste gedaan.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 8 tot en met 13 oktober 2020. Aan het onderzoek deden 27.286 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.