De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege heeft samen met verkrachtingsslachtoffer Nadia Murad de Nobelprijs van de Vrede gewonnen. Het tweetal strijdt tegen seksueel geweld, dat tijdens oorlogen en gewapende conflicten regelmatig wordt ingezet als wapen.

Seksslaaf

EenVandaag sprak 5 jaar geleden met Mukwege. “Ik woon met mijn gezin in het ziekenhuis. Dat is een beperking die wel zwaar is. Maar daardoor kan ik wel op de plek zijn waar ik deze vrouwen kan helpen”, zei Mukwege.

In het ziekenhuis voert Mukwege tot wel tien hersteloperaties per dag uit op de vagina’s van vrouwen die op brute wijze zijn verkracht, wat regelmatig gebeurt tijdens het slepende conflict in het Afrikaanse land Congo.

Reportage EenVandaag

Verkrachting als oorlogswapen

“Verwondingen door steek- of vuurwapens zijn uiteraard zeer ernstig”, zei de Congelese gynaecoloog 5 jaar geleden. “Er zijn vrouwen die na hun verkrachting verminkt worden met een vuurwapen, waarbij de genitaliën volledig verwoest worden.”

Nadia Murad praat openlijk over de periode dat ze door terreurorganisatie IS als seksslaaf is gebruikt. Zij is een van de naar schatting drieduizend Yezidi-vrouwen die stelselmatig door leden van IS werden verkracht.

'Hoop geeft kracht‘

De verkrachtingen worden ingezet als een traumatiserend wapen, legt de gynaecoloog uit. “Al deze dingen worden publiekelijk uitgevoerd. Dan raakt niet alleen het slachtoffer getraumatiseerd, maar de hele gemeenschap en de familie.”

Toch is Mukwege niet zwartgallig. “De slachtoffers verkeren vaak tussen leven en dood. Maar als ze bij mij komen, willen ze dat ik hen nieuwe hoop geef. Want hoop geeft ze de kracht om hun leven weer op te pakken. Daarom blijf ik lachen. Want dat is broodnodig.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.