Er wonen sinds vandaag 17 miljoen mensen in Nederland. Dat maakte het CBS bekend. In 2001 waren er nog 16 miljoen inwoners. De grootste groei is te zien in dichtbevolkte gemeenten, die vaak in de Randstad liggen.

In Amsterdam kwamen de afgelopen vijftien jaar 100.000 inwoners bij, waarmee de groei in de hoofdstad het sterkst is. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Almere. Opvallend is dat de bevolkingsgroei in Rotterdam relatief klein is vergeleken andere grote gemeenten. Sinds 2001 kwamen daar 20 duizend extra inwoners bij.

Niet in alle gemeenten is er sprake van bevolkingsgroei. Juist in gebieden die aan de rand van Nederland liggen, is een afname te zien. De sterkste krimp is te meten in Heerlen. Daar wonen nu 7,7 duizend minder mensen dan vijftien jaar geleden. Ook in Kerkrade (-5 duizend), Sittard-Geleen (-4,4 duizend), Delfzijl (-3,9 duizend) en Den Helder (-3,5 duizend) daalde het aantal inwoners.

Ook populair vandaag: op de site van RTL Nieuws kan je berekenen de hoeveelste Nederlander jij was toen je geboren werd.

In de nieuwstrend bespreken we of we ons zorgen maken nu het in Nederland steeds voller wordt? De voorzitter van de Club van Tien Miljoen, Paul Gerbrands, vindt van wel. Martin van Ittersum, hoogleraar landbouw en milieustudies, ziet het allemaal wat positiever in.

De radiorubriek In het nieuws ging over de bevolkingsgroei wereldwijd. Luister hier het item terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.