Mighty Mike oftewel Michael van Gerwen is voor de tweede keer wereldkampioen darts. The New York Times noemde hem pas nog de Michael Jordan van darts. Gister bewees hij waarom, want met een pijl in de bullseye won hij de titel.

Ruim twee miljoen Nederlanders keken naar de finale. Ook op social media is volop gereageerd op deze spannende finale.

Dicussie

Door de overwinning van Van Gerwen laaide de discussie weer op of darts een sport is of niet. Ondanks dat Van Gerwen alleen al dit seizoen meer dan 20 titels heeft binnengesleept en veel internationale belangstelling ontving, werd hij niet genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. Veel fans vinden dit opmerkelijk.

Zelf zei Van Gerwen dat Max Verstappen de titel moest krijgen. Hij heeft echter tegenover RTL verklaard dat het hem niet lekker zit dat darters niet genomineerd worden.

De jury van de verkiezing zegt dat darters niet genomineerd worden, omdat darts geen olympische sport is. Er lijkt echter rek in de regels te zitten, want in 1999 werd Raymond van Barneveld wel genomineerd voor Sportman van het Jaar.

Groei aan populariteit

Van Barneveld, oftewel ‘Barney’, maakte darts razend populair toen hij als eerste Nederlander wereldkamioen werd in 1998. Dat succes zorgde ook voor de intrede van sponsoren in de sport. Die commercialisering zorgde vorige week nog voor hilariteit toen Van Barneveld dit twitterde:

Om die subtiele tweet werd hard gelachen, maar de darters lachen het laatst. Van Gerwen staat in de top drie van best verdienende darters ooit. Hij zou al meer dan 4,5 miljoen euro bij elkaar hebben gegooid.