Er is internationale verontwaardiging ontstaan omdat de Franse journaliste Florence Hartmann wordt vastgehouden in een isoleercel van het Joegoslaviëtribunaal wegens 'minachting van het hof'. 

In deze cel zou volgens haar advocaat, Guénaël Mettraux, 24 uur per dag licht branden en wordt Hartmann elke vijftien minuten door de bewakers gecontroleerd. “Een journalist wordt vastgehouden onder condities - isolatie, afscheiding, zelfmoordobservatie - die zijn bedoeld voor oorlogsmisdadigers. Het is onbegrijpelijk”, aldus Mettraux tegen The Guardian

De krant belde ook met Hartmann zelf en zij vertelt in een bizarre situatie te zijn beland: ze ziet generaal Ratko Mladic rondlopen op de binnenplaats terwijl zij opgesloten zit in haar cel. De militaire leider Mladic wordt onder meer van oorlogsmisdaden verdacht. Het meest schokkende vindt ze dat de politiemannen tijdens haar arrestatie Srebrenica-nabestaanden en overlevenden wegschopten omdat ze Hartmann beschermden voor de arrestatie.

De journaliste was woordvoerder van hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslaviëtribunaal. Ze schreef het boek Vrede en Straf over het tribunaal en stelt daarin dat belangrijke documenten over Srebrenica werden achtergehouden. Het onthullen van deze informatie was volgens het tribunaal ‘minachting van het hof’ en ze werd veroordeeld tot 7.000 euro boete. Dit bedrag betaalde ze niet volgens het tribunaal en daarom werd de straf omgezet in zeven dagen cel.

Een woordvoerder van het tribunaal ontkent dat Hartmann in een isoleercel zit. Ze is de enige vrouwelijke gedetineerde en daarom zit ze alleen, maar volgens Nenad Golcevski kan ze gewoon bezoekers ontvangen en heeft ze toegang tot een telefoon.

Vorige week donderdag werd ze opgepakt door Nederlandse politieagenten. Hartmann was in Nederland tijdens de uitspraak tegen oorlogsmisdadiger Karadzic. Ze stond buiten tussen de demonstranten.

update
clock 29-03-2016 16:07

Hartmann vrijgelaten

De journaliste is inmiddels vervroegd vrijgelaten. Dat meldt de website van de Verenigde Naties.