De openingsceremonie Olympische Spelen is het gesprek van de dag, want: vanaf morgen storten duizenden sporters zich in het Braziliaanse Rio de Janeiro in de strijd om de medailles.

Het IOC maakt zich intussen druk om het gebruik van sportfragmenten in gifjes, bewegende plaatjes op internet. Die kun je gewoon zelf online maken op speciale sites, maar het IOC heeft enkele van die sites aangeschreven en het hen verboden om mensen gifjes te laten maken van beelden van de Spelen.

 

Ook verbiedt de organisatie dat niet-sponsors de officiële hashtag #RIO2016 of #TeamUSA gebruiken. En het wordt nog gekker. Volgens het IOC mogen bedrijven die de Olympische Spelen niet sponsoren zelfs de woorden “summer,” “gold,” “games,” “effort,” “victory,” “Rio” and “2016” niet gebruiken in relatie tot de Spelen.

Dat vinden twitteraars maar niets:

En dan is er ook nog veel te doen om doping. Veel Russische atleten doen opvallend genoeg toch mee, meer dan tweederde (271) gaat toch naar de Spelen. Zij zouden niks te maken hebben met dopinggebruik. Twee roeiers en een zwemmer hebben hun uitsluiting aangevochten en het kan zijn dat die alsnog mee mogen doen.

 

En opmerkelijk nieuws: de Braziliaanse atleten zijn in de maand juli drie weken niet getest op doping. Dit omdat dopingautoriteit WADA een laboratorium in Rio heeft geschorst waar de monsters werden geanalyseerd.

 

En een Ierse bokser is al positief bevonden in Rio en de eerste die geschorst is. IOC-lid Camiel Eurlings is er in ieder geval klaar mee, hij pleitte vanmorgen bij BNR voor een overkoepelende dopingpolitie.