Amerika hoort nu thuis in het aparte rijtje Syrië en Nicaragua, de enige landen ter wereld die weigeren zich aan afspraken te houden om klimaatopwarming tegen te gaan.

Iedereen, van Obama tot aan topmensen uit het bedrijfsleven, reageert vandaag geschokt op het besluit van Trump om zich terug te trekken uit dat Klimaatakkoord van Parijs. In The New York Times hebben Amerikaanse multinationals vandaag een gezamenlijke advertentie geplaatst met een oproep om toch vooral aan het verdrag vast te houden.

En zelfs voormalig Republikeins politicus en acteur Arnold Schwarzenegger spreekt zich uit tegen Trump. Verbaasde en boze reacties dus. Maar wat staat er precies in dat verdrag waar de VS nu zo tegen zijn?

In dat verdrag hebben alle landen afgesproken gezamenlijk de Co2 uitstoot terug te dringen zodat de opwarming van de aarde 2 graden minder zal zijn dan wanneer ze zich niet aan die afspraken zouden houden.

Amerika is echter de grootste vervuiler. Samen met China is het land verantwoordelijk voor maar liefst 18% van de totale Co2 uitstoot wereldwijd. Dat is een flinke bijdrage, wat betekent het voor de opwarming van de aarde nu Amerika dat verdrag heeft opgezegd?

Amerika zou onder Parijs hun uitstoot met 26 tot 28 procent terugdringen in 2025 (ten opzichte van 2005). Als Amerika die Co2 uitstoot niet naar beneden brengt maar op dezelfde voet doorgaat stoten ze mogelijk 1 tot 3 miljard ton extra Co2 per jaar uit, wat neerkomt op 0,1 tot 0,3 graad extra opwarming in plaats van 2 graden minder.

Dat klinkt alarmerend. Maar nu is er natuurlijk veel discussie of de aarde wel echt opwarmt door toedoen van de mens. Trump zegt dat het allemaal verzinsels zijn. Inderdaad. Maar dat is net zoiets als ontkennen dat roken niet ongezond is, vindt Maarten Loonen.

Hoe nu verder? Bestaat de kans dat meer landen dat verdrag nu op gaan zeggen? Die verwachting is er niet. En er is iets geks aan de hand. Want kan Amerika of een ander land het verdrag eigenlijk wel zomaar opzeggen? Volgens 1 van de schrijvers van het akkoord niet per direct in ieder geval.

Ook al omdat sommige Amerikaanse Staten zoals Californië en New York al eigen klimaatafspraken hebben gemaakt waar ze zich aan zullen houden, zo hebben ze beloofd.