Het internationaal vermaarde zakenblad Forbes riep Nederland onlangs uit tot één van ‘s werelds belangrijkste hotspots voor start-ups. Nieuwe, innovatieve bedrijven op zoek naar die ene unieke uitvinding of product dat de wereld kan veroveren. 

Het kabinet stelde voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes onlangs aan als ambassadeur om van Nederland nog meer koploper in startende vernieuwende ondernemingen te maken. 

Nu al wordt er in tal van bedrijven, universiteiten en campussen gewerkt aan nieuwe vindingen en innovaties. De overheid probeert dat te stimuleren met haar zogeheten 'topsectorenbeleid'. In negen sectoren, uiteenlopend van de chemie en water en agri-food tot energie, wil Nederland excelleren. 

EenVandaag bezoekt twee bedrijven die vol inzetten op de toekomst, en allebei inspelen op de problemen van de komende jaren, zoals vergrijzing en personeelstekorten. 

Fortified Food ontwikkelde, in samenwerking met DSM, een met vitamines en voedingsstoffen verrijkte gelatinelaagje dat over voeding wordt gesprayd. Daarmee kan ondervoeding onder ouderen worden tegengegaan, zodat ze langer gezond blijven. En ook topsporters kunnen profiteren van een ‘maaltijd op maat’, die hun prestaties en het herstel bevorderen.

Rose BV is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf zit midden in de ontwikkeling van een zorgrobot, die binnen enkele jaren op de markt moet komen. Robot Rose richt zich in eerste instantie op de thuiszorg, maar zou ook in de beveiliging, of gewoon bij particulieren thuis, kunnen worden ingezet. De eerste experimenten bij zorginstellingen zijn al begonnen.    

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.