Journalisten doen wereldwijd al een tijdje onderzoek naar de ongeveer 13 miljoen documenten van de Paradise Papers. En daaruit blijkt dat grote bedrijven, maar ook de Britse koningin, zanger Bono, en andere beroemdheden via constructies op paradijselijke eilanden, of via landen zoals Nederland, amper belasting betalen.

Die documenten zijn voor een groot deel afkomstig van het advocatenkantoor AppleBy. Dat helpt bedrijven bij het opzetten van zo’n constructie. Dat bedrijf reageert vandaag woedend, ze zeggen dat er helemaal geen sprake is van een lek maar van een illegale computerhack van buitenaf. Inmiddels raken we wel gewend aan dit soort onthullingen. Eerder waren er al de Swiss leaks, de Offshore leaks, de Luxemburg leaks, en natuurlijk de Panama papers. 

En dit interview over die Panama papers zal de toenmalige IJslandse premier waarschijnlijk liever vergeten.

Ook nu worden mensen in een lastig parket gebracht. De Britse miljardair Lord Ashcorft bijvoorbeeld wordt genoemd in de Paradise papers. Hij zag maar één mogelijkheid om lastige vragen te ontwijken.

Het gaat hier vooral om belastingontwijking. En niet om ontduiking, waarbij wordt gelogen om onder belasting uit te komen. De verontwaardiging zit hem er vooral in dat mensen het moreel verwerpelijk vinden dat rijke mensen of grote bedrijven amper belasting betalen. Oxfam Novib bijvoorbeeld lanceerde vorige week deze campagne, waarin ze zeggen dat er 8 miljoen moeders, baby’s en kinderen gered kunnen worden, als bedrijven in ontwikkelingslanden gewoon belasting zouden betalen.

Maar niet iedereen is verontwaardigd. Journalist Mark Koster van Quote verbaast zich in zijn column over de ophef die nu ontstaat. Want, die belastingconstructies zijn legaal, waarom zouden mensen geen gebruik mogen maken van bestaande regels?

Barack Obama zei het vorig jaar ook al. Het probleem zit hem niet in het gedrag, maar in de regelgeving. En in Nederland zijn we qua regelgeving internationaal gezien een belastingparadijs.

Na de onthulling van de Panama papers vorig jaar zei toenmalig minister Dijsselbloem dat Nederland dit soort ontwijk-constructies aan zou moeten pakken. Maar in de praktijk stemde Nederland in Brussel juist tegen dit soort maatregelen. En ook het nieuwe regeerakkoord maakt Nederland als belastingparadijs alleen maar aantrekkelijker.