De nieuwe populistische regering zegt niet meer alles te doen wat Europa wil. Weg met de strenge begrotingsregels en een eerlijkere spreiding van migranten. Deze week lopen de gemoederen in Europa hoog op als Italië een schip met migranten niet laat aanmeren. Maar in het zuiden van Italië, het armste deel van het land, hoopt de bevolking dat deze regering de drastische verandering brengt die het beloofd heeft.

Barletta is een stadje in het zuiden van Italië. Het stadje heeft zo’n 90.000 inwoners en is één van de armste streken van het land. Bijna de helft van de bewoners is werkloos. Lege fabrieken en bedrijfshallen herinneren nog aan de tijd dat de economie goede tijden kende. Nu protesteren werknemers voor de hekken van een gesloten fabriek. 

De werkloze Francesco Francavilla ziet grote gevolgen voor de omgeving: “Jongeren die geen baan kunnen vinden, blijven thuis wonen. Ze durven geen familie te starten, omdat ze bang zijn dat zij zich niet kunnen onderhouden.”

'Ik wil je een baan geven'

In Barletta stemde bij de verkiezingen in maart maar liefst de helft van de inwoners op de populistische vijfsterrenbeweging, de  jonge protestpartij wil de armoede aanpakken. Zo beloven ze te investeren in het zuiden en werk creëren. 

Luigi Di Maio is de leider van de Vijfsterrenbeweging M5S en is vice-premier en minister van werkgelegenheid. Zijn plannen zijn ambitieus en duur, maar volgens Di Maio is dit nodig om steden als Barletta uit de problemen te helpen. Di Maio spreekt de bevolking van Barletta toe: “Ik wil je een baan geven. Zolang je dat zoekt, wil ik je ook een basisinkomen geven, zodat jouw familie kan eten. Dat is het principe van het basisinkomen. Wij hebben tien miljoen mensen die in armoede leven.”

Grootste staatsschuld van Europa 

Italië kampt, op Griekenland na, met de grootste staatsschuld van Europa. Waar de Europese Commissie wil dat die staatsschuld teruggedrongen wordt, ligt Italië nu op ramkoers. De nieuwe regering wil niet bezuinigen, maar schrijft in haar beleidsprogramma’s juist dat de uitgaven omhoog gaan en de belastingen omlaag. 

De eerste grote botsing tussen de nieuwe Italiaanse regering en de rest van Europa heeft zich al voorgedaan. De minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvin, verbiedt een boot 629 migranten Italië te betreden. 

De nieuwe regering wil een half miljoen illegale migranten om die reden terugsturen naar hun land van herkomst. Ook zouden schepen van hulporganisaties niet meer in de Italiaanse havens toegelaten mogen worden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.