Jagers: elitaire, vaak oudere mannen in groene jassen met een ouderwets petje op. Het is het clichébeeld dat heerst rondom de jacht. Maar er is een nieuwe generatie op komst, zoals blijkt uit de nieuwe documentaire van VICE, De Nieuwe Jagers.

Wordt de taboesfeer rondom de jacht doorbroken door deze nieuwe jagers? Nu er steeds meer kritiek komt op de klimatologische effecten van de vleesindustrie en het belang van dierenwelzijn toeneemt, wordt ook anders gekeken naar de herkomst van het vlees dat wij consumeren. Binnen deze dynamiek staan jonge jagers op, die op een andere manier kijken naar de jacht.

Weg van supermarkt

In de documentaire gaat host Duco Coops op zoek naar de motieven van deze jonge generatie om zich te storten op de jacht. Het zijn jongeren die vanuit een ander wereldbeeld de mogelijkheden van de jacht onderzoeken. In lijn van de Urban Farming-trend en de behoefte om op een duurzame wijze voedsel te produceren, proberen de jagers in de documentaire zelf in de vleesbehoefte te voorzien en zoveel mogelijk weg te blijven van supermarkten en groothandels.

EenVandaag spreekt met Coops over zijn documentaire en gaat op pad met een van de hoofdrolspelers, stadsjager Max. Ook spreken we met Harm Niesen, voorzitter van Faunabescherming.

Bekijk hieronder de documentaire van Vice die verschenen is op hun foodchannel Munchies

Bekijk hieronder de trailer: