Je telefoon aanraken tijdens het rijden mag niet, al zit je smartphone in een telefoonhouder. Ook dat wordt gezien als 'vasthouden van je telefoon' en levert je een boete op van 239 euro. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Leeuwarden. 

Een automobilist die was bekeurd, omdat hij zijn telefoon in een houder had geplaatst, maar deze wel tijdens het rijden aan het bedienen was, had tegen zijn bekeuring beroep aangetekend. Hij verloor deze zaak. 

De rechter oordeelde dat ook het aanraken van je telefoon al gezien mag worden als vasthouden. Net als je telefoon tussen schouder en wang klemmen of je smartphone vastzetten in je hoofddoek. 

Volgens het Openbaar Ministerie is het voor het eerst dat een rechter dit vaststelt en schept de uitspraak nieuwe mogelijkheden om te bekeuren voor bellen of appen achter het stuur. 

De uitspraak van de Rechtbank van Noord Nederland heeft grote gevolgen voor alle verkeersdeelnemers in Nederland. 

Rob Stamphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij met de uitspraak. 'Het geeft extra duidelijkheid over wat nu wel en niet mag', vertelt hij. Het stijgende aantal verkeersdoden is volgens hem te wijten aan telefoongebruik in de auto.

Auto-journalist Carlo Brantsen is het met de uitspraak eens, maar kijkt er ook wel met enige verbazing naar. 'Kijk naar de nieuwe Tesla, dat is een en al touchscreen'. Hij vraagt zich dan ook af hoe de rechter daarover zal oordelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.