Met meer dan 16.000 soorten kaarten, landelijke kampioenschappen en soms wel tot 1 miljoen dollar prijzengeld te verdelen, is Magic: The Gathering een van de grootste kaartspellen ter wereld. Niels Molle (31) speelt het al jaren en heeft door de community vrienden over de hele wereld. Een keer won hij 5000 dollar. 

Waarom is Magic: The Gathering je passie en niet een ander kaartspel? 

“Het spel is een van de oudste ‘tranig card games’ met de grootste community. Dit spel heeft mij juist zo gegrepen, omdat ik er al op jonge leeftijd mee in contact ben gekomen.”

Wat is er zo bijzonder aan deze community ban mensen die het spel speelt? 

“De community van Magic is zo mooi, omdat iedereen welkom is en iedereen elkaar accepteert. Mensen van verschillende achtergronden komen samen om te genieten van hun gezamenlijke hobby.” 

Hoeveel geld ben je er aan kwijt en is dat in verhouding met wat je hebt verdiend? 

Ik verdien wel wat geld op Magic, maar de meeste mensen kost het geld. Het geld dat je eraan kwijt bent kan heel uiteen lopen. Het spel is bijna gratis te spelen als je speelt met kaarten die weinig waard zijn. Als je gaat investeren in speciale kaarten, die soms wel duizenden euro’s kunnen kosten, wordt het een stuk duurder.” 

Wat is het grootste compliment dat je hebt gekregen? En wat is de stomste opmerking? 

“Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen is dat ik de fijnste tegenstander ben waar iemand ooit tegen heeft gespeeld. Vervelende opmerkingen krijg ik binnen de community eigenlijk niet.” 

Hoe zie je de toekomst van de community en jijzelf daarbinnen voor je? 

“Magic zal groot blijven met een uitgebreide speler basis. Wel merk ik dat er een trend aan het ontwikkelen is waarbij het spelen in competitieverband steeds minder belangrijk wordt. Voor mijzelf heeft dit de consequentie dat ik steeds minder tijd ga steken in het spel. Ik blijf het wel altijd spelen met mijn vrienden, want het blijft een mooi spel.” 

info

De wereld van het niet-alledaagse: de subculturen. Mensen met een passie die je niet elke dag hoort. EenVandaag in de wereld van vijf verschillende subculturen, ieder met een eigen hoofdpersonen. In deze portretten leer je in vijf vragen de persoonlijke verhalen van de mensen achter de subcultuur. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.