Woon je in het westen van Brabant en lijkt het alsof er wel erg vaak bliksem uit de lucht komt? Dan heb je dat waarschijnlijk goed gemerkt. Deze regio van ons land is het meest gevoelig voor onweersbuien.

Expert in onweersbeveiliging Arjan Hoogkamer zegt in het Algemeen Dagblad dat onweersbuien het vaakst voorkomen in het westen van Brabant.

10 dagen meer

Femke Goudbeek van het KNMi bevestigt het met de cijfers. "Er is in West-Brabant een zone met het meeste aantal dagen met onweer. Daar zijn het er 33 per jaar. Vergelijk je dat met Limburg of Oost-Groningen, dan zijn het er daar 23."

10 dagen extra onweer dus voor de West-Brabanders. Maar hoe komt dat? Michiel Hartmann is bliksemexpert. Hij legt uit hoe het kan dat Brabant zo onweersgevoelig is. De reden: temperatuursverschillen. "Vanochtend was het er 16 graden, maar gisteren was het bijna 25 graden. Juist door die grote verschillen kunnen koufronten ontstaan. En bij een koufront heb je veelal bliksemontlading."

Lees ook

Frontaal onweer

Onweer dat op deze manier ontstaat, noemen we frontaal onweer. Een ander type is warmte-onweer. Na een warme, klamme dag hadden we daar vooral vroeger veel last van. Maar: tegenwoordig zien we vaker frontaal onweer, vertelt Hartmann. Dat gaat ook vaak veel langer door dan warmte-onweer, wat vaak na een uurtje wel klaar is.

Er is nog een reden waarom nu juist West-Brabant het zwaar te verduren heeft: de ligging. "Het eerste echte vasteland in Nederland is Brabant. Zeeland heeft te veel water, en bliksem wil graag op het land inslaan en minder graag in het water." Daardoor is het westelijke deel van de provincie dus perfect

Gehurkt op rubberen zolen

Loop je nu vaak rond in deze regio en beland je in een onweersbui, dan is het handig om te weten wat je moet doen. Daarmee kan NOS-weerman Marco Verhoef helpen. Sowieso moet je niet buiten blijven, vertelt hij.

Stel dat je niet anders kan, dan zijn dit nog een aantal tips om veilig te blijven: "Het is het beste om zo laag mogelijk te gaan zitten. In een greppel of gehurkt op het gras. Ook werken rubberen zolen altijd prettig, want die isoleren. Mocht de bliksem naast je inslaan, dan heb je er zo het minste last van."

Feit of Fictie: zijn er in West-Brabant het vaakst onweersbuien?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.