Waar de negatieve spaarrente een paar jaar geleden nog ondenkbaar was, is de kans dat we binnenkort toch rente betalen voor spaargeld groot. Donderdag maakt de Europese Centrale Bank waarschijnlijk een verlaging van de Europese rente bekend.

Een verlaging van de Europese rente betekent dat de kosten voor spaargeld dat op de bank staat, groter worden. Nu al maken alle banken verliezen over ons spaargeld en met de aanstaande maatregelen, zal dat alleen maar meer worden. Volgens Martin Visser, financieel commentator bij De Telegraaf, zullen de banken die kosten ongetwijfeld op de consument doorrekenen. Kortom: geld sparen gaat vanaf nu geld kosten.

Stimulans voor consumptie en investeringen

De verlaging van de rente is één van de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag zal aankondigen in een poging om economieën van diverse Zuid-Europese landen op gang te brengen. "De ECB verlaagt de rente om consumptie en investeringen te stimuleren. Een lage rente maakt geld lenen ook aantrekkelijk", zegt Visser.

Het idee is dus dat de bank sparen gaat ontmoedigen. Consumenten moeten dus meer gaan uitgeven. "Maar over hoe effectief deze aanpak is, is discussie", ziet Visser.

Rente op spaargeld wordt niet torenhoog

Geld op de spaarrekening wordt dus veel minder interessant. Maar, moeten we dan met z'n allen gaan beleggen? Nee. Niet als het aan financieel adviseur Henri Oelen ligt: "Het moet passen bij mensen. Bovendien wordt spaargeld vaak voor de korte termijn aan de kant gezet, als buffer voor onverwachte uitgaven."

Oelen verwacht overigens niet dat de negatieve rente consumenten veel geld zal gaan kosten. Volgens de adviseur hebben Nederlanders gemiddeld 40.000 euro op de bank en zal je over zo'n bedrag dus ongeveer tachtig euro per jaar aan rente betalen.

Martin Visser van De Telegraaf en financieel adviseur Henri Oelen vertellen over negatieve spaarrente.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.