“Soms zijn mensen erg bang als ze bij ons arriveren, ze denken echt dat ze dood gaan.” Artsen op de spoedeisende hulp hebben hun handen vol aan buitenlandse toeristen die de sterke Nederwiet niet gewend zijn. Jaarlijks belanden honderden buitenlandse toeristen die teveel hebben geblowd op de spoedeisende hulp. “Voor hen kan dit een hele nare ervaring zijn.”

Paul Wilhelms, coffeeshop-eigenaar in Amsterdam, herkent ze meteen: “Veel jonge, buitenlandse toeristen komen rechtstreeks van Centraal Station of Schiphol hier binnen wandelen, moe en zonder goed te hebben gegeten. Dan willen ze onmiddellijk hun eerste jointje opsteken maar hebben geen enkel benul hoe sterk nederwiet eigenlijk is. Veel krachtiger dan wat ze thuis in Engeland of in Italië gewend zijn. Als je hen dan geen goede voorlichting geeft, kan het dus behoorlijk misgaan.”

Door een te lage bloedsuikerspiegel kunnen mensen dan tijdelijk wegraken, of ze worden extreem angstig en onrustig, krijgen een verhoogde hartslag of gaan hyperventileren. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs in een psychose terechtkomen.

Lees ook:

Stijgend beroep op acute zorg in Amsterdam

Toeristen doen een stijgend beroep op de acute zorg in Amsterdam. De buitenlandse vraag naar psychiatrische crisisbedden is in vijftien jaar verdrievoudigd. En wat de eerstelijns hulp betreft: alleen al op de spoedeisende hulp van het OLVG Ziekenhuis Oost belanden jaarlijks 250 buitenlanders die te veel hebben geblowd.

Femke Gresnigt is spoedeisende hulp arts in het OLVG Ziekenhuis en ze ziet elke week weer paniekerige toeristen het ziekenhuis binnenkomen:  “Buitenlandse bezoekers schatten de werking van cannabis vaak verkeerd in. Ze roken een hele joint binnen de kortste keren op of eten een hoop spacecake. Soms zijn mensen erg bang als ze bij ons arriveren, ze denken echt dat ze dood gaan. Voor hen kan dit een hele nare ervaring zijn. Nederlanders kennen de werking van cannabis over het algemeen beter, ze doen het een stuk rustiger aan.”

info

Het aantal bezoekers in Amsterdam is tussen 2005 en 2016 gegroeid van 11 miljoen tot bijna 18 miljoen. 50 procent daarvan komt uit het buitenland, bij hotelgasten gaat het om 80 procent.

Van de totale groep geeft krap 9 procent aan voor softdrugs te komen, dat zijn 1,5 miljoen mensen in 2016, waarvan de helft buitenlandse toeristen die weinig of geen voorlichting hebben gehad over Nederlandse softdrugs.

Voor 2025 wordt voorspeld dat minimaal 23 miljoen bezoekers naar Amsterdam zullen komen. Maar deze voorspelling wordt nu al als erg behoudend beschouwd.        

Bron: SEO Economisch Onderzoek/CBS/ Amsterdam Marketing

‘Een kleine groep wordt echt psychotisch’

Lichamelijk is er vaak niets aan de hand met de toeristen die zich op de spoedeisende hulp melden. Maar dat moet wel met zekerheid uitgesloten kunnen worden; zit er niet toch een hartprobleem achter de klachten, of iets anders lichamelijks?

“Daarnaast is een kleine groep echt psychotisch, of dreigt het te worden. Die sturen we door naar de crisisopvang van de GGZ. En daar blijven ze soms dagen of weken voordat ze veilig terug naar hun eigen land kunnen”, aldus Femke Gresnigt.

De rest blijft een paar uurtjes op de spoedeisende hulp afdeling. Het is niet heel arbeidsintensief voor artsen en verpleegkundigen; de toeristen krijgen iets om kalmer te worden en men houdt ze een paar uurtjes goed in de gaten. Ze moeten rustig kunnen bijkomen, dus blijven wel plekken bezetten op de SEH-afdeling.

‘Het grootste probleem is overdosering’

Femke Gresnigt denkt dat er qua voorlichting een belangrijke taak bij de coffeeshops ligt: "Niet blowen is zeker een beter idee, maar we moeten ook realistisch zijn, mensen blijven komen omdat Amsterdam de naam heeft tolerant te zijn ten opzichte van cannabis. Het grootste probleem is overdosering, dus het is zeker zinvol als er goede voorlichting wordt gegeven in de coffeeshops en er een enigszins veilige omgeving bestaat waar men kan blowen."

Lees ook:

reactie

De gemeente Amsterdam laat weten op de hoogte zijn van de druk op de zorg die het toenemende aantal toeristen met zich mee brengt:

"We zijn hiermee inderdaad bekend. Het aantal toeristen dat een beroep doet op SEH’s en spoedeisende psychiatrie is de afgelopen tijd toegenomen. 

We hebben regelmatig overleg met de betrokken instellingen, zoals politie, Ambulance Amsterdam, GGZ en andere zorginstellingen, over de aantallen aanmeldingen, de zorg die geboden wordt en de samenwerking. In geval van knelpunten bespreken we die en nemen we maatregelen. 

Door onze goede samenwerking verwachten we de druk het hoofd te kunnen blijven bieden. Momenteel zijn er geen concrete plannen voor uitbreiding van beddencapaciteit. Uiteraard is er voortdurend afstemming met alle ketenpartners over de vraag of de huidige beddencapaciteit toereikend is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.