In ruim 10 jaar was het al niet meer voorgekomen: een volledig Nederlandstalige top 3 in de hitlijsten van ons land. In maart van dit jaar gebeurde het weer. Nederlandstalige muziek floreert.

In de Top 40 van 1 maart 2019 stond 'Hij Is Van Mij' van Kris Kross Amsterdam op 1, 'IJskoud' van Nielson op 2 en 'Als Het Avond Is' van Suzan & Freek op 3. In de Mega Top 50 was de top 3 in de 3 weken daarna Nederlandstalig.

Nieuwe Nederpop

Vooral het succes van het Achterhoekse zangduo Suzan & Freek blijft maar doorgaan. 'Als het avond is' stond uiteindelijk 3 weken op nummer 1 en is ook nu nog een grote hit. Suzan & Freek geven Nederpop een nieuw geluid en zijn niet de enige. Via Spotify werd Nederlandstalige muziek in 2018 ruim 3 miljard keer gestreamd. Het nummer 'Zoutelande' van de veteranen van BLØF werd het meest beluisterd.

Bart Arens presenteert iedere werkdag op NPO Radio 2 het programma 'Aan de Slag' en zag Suzan & Freek steeds populairder worden."Ik was een van de eersten die 'Als Het Avond Is' draaide op de radio en wist dat het een grote hit kon worden", zegt de radio-dj. "Maar zo groot, dat had ook ik niet verwacht."

De video van 'Als Het Avond Is' van Suzan & Freek.

Een slimme plaat

"Het is een slimme plaat", zegt Arens. Hij verklaart het succes van het nummer door de melodie en het pakkende refrein. Toch heeft het nummer er weken over gedaan om op de nummer 1-positie te komen.

Het geeft aan hoe lang Nederland heeft moeten wennen aan het geluid van Suzan & Freek, zegt Arens. "Het is middle of the road, rustige muziek. Dat heb ik echt al tijden niet meer gehoord", zegt hij. Voor de release van hun eigen single namen ze al veel covers op. Die speelden ze ook op een heel eigen manier, zegt Arens. "Ze pakken de mensen gewoon in."

'Het jaar van de Nederlandstalige muziek'

Ook andere Nederlandstalige artiesten scoren grote hits. Davina Michelle, Nielson en Kriss Kross Amsterdam stonden de laatste tijd allemaal in de bovenste regionen van de Nederlandse hitlijsten. "Het is een beetje een golfbeweging. In 2009 was rockmuziek heel populair. 10 jaar later is dit weer bijna weg," zegt Arens. "En dit is het jaar van de Nederlandstalige muziek."

In de jaren 90 was er ook zo'n opleving. In 1994 brak Marco Borsato definitief door en vierden zangduo Acda en De Munnik en bands als BLØF grote successen. De muziek van Suzan & Freek nu is volgens Arens weer een nieuw genre in de Nederlandse popmuziek. "Ik had nog niet eerder de combinatie gehoord van deze sound en Nederlandstalig. Het is een nieuwe 'feel', waarvan ik denk dat andere artiesten die ook gaan gebruiken."

Lees ook

In het Nederlands durven zingen

Arens ziet dat steeds meer artiesten een Nederlandstalig album durven op te nemen. Davina Michelle wilde helemaal geen Nederlandstalige muziek zingen, maar bracht tijdens het programma 'Beste Zangers' een versie van het nummer 'Duurt te lang' van rapper Glen Faria. Dat werd een grote hit en staat inmiddels al bijna 30 weken in de hitlijsten.

Davina Michelle zingt 'Duurt Te Lang' in het tv-programma 'Beste Zangers'.

"Ineens beginnen andere artiesten dan te denken: moeten wij niet ook een Nederlandstalig album of een single maken?" zegt radio-dj Arens. Hij vertelt dat muzikanten zich vaak kwetsbaarder voelen als ze in het Nederlands schrijven en zingen. "Als je je liedje net niet goed schrijft, wordt het al snel een Sinterklaasrijmpje", zegt hij. Toch lijkt het hek van de dam: zangeres Miss Montreal kondigde een Nederlandstalig album aan en Arens verwacht dat er nog vele bands gaan volgen.

Miljoenen streams

Niet alleen Nederpop beleeft een comeback: ook Nederlandstalige hiphop is al geruime tijd razend populair. Rapper Ronnie Flex breekt samen met Famke Louise alle Nederlandse records, wanneer hun nummer 'Fan' op één dag 650 duizend keer beluisterd wordt via Spotify en 1,5 miljoen keer wordt bekeken op YouTube.

Ronnie Flex en Famke Louise haalden een grote hit met 'Fan'.

Flex staat met meerdere nummers tegelijk in de Nederlandse hitlijsten. De rapper sleepte vier Buma Awards binnen en is de meest gedraaide rapper van ons land. Arens kan wel verklaren waarom. "Zijn muziek wordt beluisterd door mensen die midden in de streaming-doelgroep zitten", zegt Arens. "Zij luisteren geen radio, maar streamen alleen online." Met die kennis lijkt het met de toekomst van Nederlandstalige muziek dus ook wel goed te zitten.

TV-reportage: Nederlandstalige muziek staat weer helemaal op de kaart, vertelt radio-dj Bart Arens.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.