Een Nederlandse IS-vrouw bevindt zich momenteel in Ankara en staat op het punt om terug te keren naar Nederland. Wanneer ze precies in Nederland aankomt is niet bekend. Dat zegt advocaat Mirjam Levy, die meerdere IS-vrouwen bijstaat.

Levy kan weinig vertellen over de vrouw tot ze in Nederland is. Ze heeft een kind bij zich en er wordt op dit moment gewacht op de uitslag van een DNA-test. Deze vrouw wordt bijgestaan door het kantoor van Levy.

In afwachting

"Een van onze cliënten is nu in Ankara aangekomen. Er wordt nu enkel nog gewacht op de uitslag van de identiteit van het kind. Ze kunnen het kind moeilijk meesturen als het niet de moeder blijkt te zijn. Voor zover mij bekend heeft zij geen dubbel paspoort", zegt Levy. Als het haar kind is, dan komt de vrouw met haar kind naar Nederland.

Deze vrouw is uit het kamp in Al-Hol in Noord-Syrië gekomen. "Ze heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om naar Ankara te vluchten." Hoe deze vrouw uit het kamp heeft kunnen ontsnappen, wil Levy niet zeggen. "Maar het is bijzonder."

Winter komt eraan

Volgens Levy is de vrouw die wordt bijgestaan door haar advocatenkantoor nu gevlucht omdat de winter eraan komt. "In de winter van vorig jaar zijn er veel kinderen in die kampen gestorven. Er is ook onderling geweld tussen vrouwen in de kampen en daarom heeft ze nu gekozen om naar Ankara te vluchten", zegt Levy.

Levy staat in contact met de IS-vrouwen die ze bijstaat. "Die dames hebben vaak wel een telefoon in de kampen. Via Whatsapp kunnen zij redelijk goed contact met ons houden."

Lees ook

Overheid niet verplicht om mensen terug te halen

Het is voor het eerst, sinds Turkije IS-vrouwen ongevraagd terugstuurt, dat er vrouwen uit IS-gebied terugkeren naar Nederland. Hier kunnen de vrouwen vervolgens worden berecht. Eerder deze week werden twee Nederlandse vrouwen door een Turkse rechtbank vrijgesproken van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Tegen die uitspraak is hoger beroep aangetekend. Als zij in hoger beroep ook vrijgesproken worden, is het volgens advocaat Levy onzeker of zij in Nederland vervolgd mogen worden.

"Maar dat ligt wel wat genuanceerder, want er gelden dan wel een aantal regels, of het bijvoorbeeld om dezelfde periode gaat. En gaat het dan over lidmaatschappij van de terroristische organisatie of het gaat het om het voorbereiden van een terroristische daad", zegt Levy. Of die uitspraak de houding van de Nederlandse regering ten aanzien van het terughalen van IS-vrouwen en kinderen verandert, moet nog blijken. In hoger beroep won de overheid een zaak waarin bleek dat de staat niet verplicht kan worden om mensen uit IS-gebied terug te halen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.