Het is de heilige graal van de technologiewereld op dit moment. Niet in Silicon Valley, maar een van de internationale voorlopers is Zuidhorn, een gemeente met krap 20.000 inwoners. De gemeente Utrecht werkt aan een blockchain-paspoort.

Blockhain is een technologie waarbij informatie niet meer op één plek wordt opgeslagen, maar in een systeem waar alle deelnemers toegang toe hebben. “Dus niet meer één partij die zo een monopoliepositie had, zoals de overheid.” zegt projectmanager Erwin van der Maesen de Sombreff. “De middle man verdwijnt. Zo kan de overheid steeds verder terug treden en kunnen burgers meer onderling werken.” 

De gemeente heeft zo'n tachtig huishoudens met in totaal zo'n tweehonderd kinderen een QR-code gegeven. Na activatie kunnen de ouders bij twaalf winkels in Zuidhorn artikelen kopen. De deelnemende winkeliers kunnen op de smartphone de QR-code scannen. Als ze die afbeelding scant bij een van de twaalf aangesloten winkels in Zuidhorn kan ze spullen kopen voor haar driejarige dochter.

Elke keer dat zo’n scan plaatsvindt, wordt er een geanonimiseerde opdracht verzonden naar een blockchaindatabase die direct controleert of aan alle voorwaarden wordt voldaan: heeft ze nog voldoende tegoed? Klopt de winkel? Zo weet de gemeente dat het geld niet aan iets wordt uitgegeven, zoals aan drank of sigaretten.

Bouwer van de app is Maarten Vethuijs. Hij kwam als student binnen bij de gemeente Zuidhorn en wilde graag iets concreets ontwikkelen. “Je moet goed naar de technologie kijken wat wel en niet mogelijk is. Daar paste het kindpakket prima binnen. Het is een concreet plan waarin we konden werken.” 

Digitale identiteit

De gemeente Utrecht werkt ondertussen aan een nieuwe digitale identiteit in samenwerking met de Rijksoverheid. Jorinde Ter Mors, directeur publiekszaken: “We hebben nu een betrouwbaar fysiek bewijs, dat is eigenlijk heel slecht te gebruiken online, je geeft alle informatie over de onbeveiligde internetverbinding. Wil je een contract afsluiten heb je voldoende aan de mededeling, ik ben volwassen en dit wil ik afsluiten. Nu stuur je ook wie je bent, geboortedatum en -plaats mee.”

Oplossing kan zijn om een paspoort in de Blockchain te zetten. “Voordeel van de Blockchain is  dat het erg veilig is. De informatie staat niet op één plaats. Daarom is het minder gevoelig voor hacks en DDoS-aanvallen. Je kan ook gericht informatie met elkaar delen. De data blijft van de burger, in de blockchain komt alleen verwijzing naar de bevestiging te staan van jouw identiteit.”

Andere gemeenten

Dertig Nederlandse gemeenten experimenten inmiddels met Blockchain. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al anderhalf jaar zo’n pilotprogramma lopen.

In Zaandam testen ze uit of trouwen en scheiden via de blockchain kan plaatsvinden, in Eindhoven willen ze zo grondeigendom vastleggen en in Drechtsteden gaan de parkeervergunningen voor invaliden voortaan in een gedecentraliseerde database.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.