Via een petitie vragen verschillende Nederlandse artiesten aan André Rieu om niet op te treden in Tel Aviv. De concertviolist, treedt van 3 tot 7 april op in Tel Aviv, maar daar zijn sommige van zijn collega-kunstenaars het niet mee eens. Zij steunen een oproep van Palestijnse culturele organisaties aan Rieu, naar aanleiding van de vermeende schending van mensenrechten door Israël.

De culturele organisaties hebben Rieu in een open brief gevraagd niet in Tel Aviv op te treden, waarin zij schrijven dat Israël al decennialang de rechten van Palestijnen schendt en een wrede militaire bezetting in stand houdt. "Internationale optredens van artiesten in Tel Aviv, met name grote shows zoals die van u, worden met regelmaat openlijk ondersteund door de Israëlische regering. Dergelijke uitvoeringen worden bewust gebruikt om de aandacht van de wereld af te leiden van Israëls decennialange onderdrukking van de Palestijnen", schrijven zij in de brief 

Tientallen Nederlandse artiesten ondertekenen oproep

De Nederlandse oproep aan André Rieu, die de oproep uit Palestina dus steunt, is onder meer ondertekend door schrijfser Désanne van Brederode, zangeres Denise Janna en beeldend kunstenaar Marlene Dumas. Naast hen steunen nog tientallen anderen de oproep. 

"Net zoals artiesten tijdens apartheid in Zuid Afrika niet in Sun City optraden uit protest tegen de onderdrukking en het gebrek aan gelijke rechten, vragen nu de Palestijnen aan hun vakbroeders en zusters om solidariteit", zo staat in de oproep te lezen. Eerder lieten buitenlandse artiesten als Lorde en Elvis Costello al weten niet in Tel Aviv op te willen treden. 

Derderangs artiesten grijpen '5 minutes of fame'

Niet iedereen staat aan de kant van de artiesten, is op Twitter te zien. Veelgehoorde kritiek is dat zij het concert van Rieu aangrijpen voor hun eigen agenda tegen Israël:

André Rieu zelf heeft nog niet op de oproep gereageerd, en vooralsnog gaan zijn concerten gewoon door. Wel gaf hij eerder een interview aan het Nieuw Israëlietisch Weekblad over zijn aangekondigde optredens in Tel Aviv. "De concerten hebben maar één doel: mensen een fijne avond bezorgen met prachtige muziek, zodat ze hun dagelijkse zorgen voor even kunnen vergeten", aldus 'de walskoning' toen.