Nederland heeft voor het tweede jaar op rij de beste Engelse talenkennis in de wereld. Er werd een onderzoek gedaan onder een miljoen volwassenen uit tachtig landen die Engels als tweede taal spreken.

Dat blijkt uit de internationale taalvaardigheden-ranglijst van de onderwijsinstelling Education First (EF). Utrecht presteert het beste van alle Nederlandse steden, gevolgd door Amsterdam. Rotterdam staat op de vierde plek, na Den Haag. Eindhoven is de hekkensluiter.

Nederland laat gemakkelijk de betere Engels sprekende landen zoals Zweden en Denemarken achter zich, en vergroot zelfs zijn voorsprong op buren Duitsland en België. Het grootste verschil is te vinden onder Nederlandse jongeren, die veel beter scoren dan hun buitenlandse buren. Dit is voornamelijk te danken aan de vroegere start van Engelse lessen onder de Nederlandse jeugd. Terwijl onze Vlaamse buren pas met Engels in aanraking komen op de middelbare school, begint de Nederlandse jeugd vaak al Engels te leren op de basischool.

In het algemeen zijn het vrouwen die beter scoren dan mannen op de Engelse taalvaardigheidstest, maar in Nederland is het opvallend genoeg precies andersom. Nederlandse mannen doen het beter dan Nederlandse vrouwen, hoewel het verschil maar twee punten bedraagt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.