Nederlanders moeten zich veel beter voorbereiden op noodsituaties. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen als ze hun huis plotseling moeten verlaten vanwege een brand, gaslek, explosie of evacuatie. Bijna veertig procent van de Nederlanders heeft er zelfs nooit over nagedacht dat een noodsituatie ook hen kan overkomen. Waar moet je eigenlijk naartoe, of wie moet je bellen als het noodlot toeslaat?

Het Rode Kruis roept mensen nu op om een persoonlijk noodplan te maken voor dit soort situaties. In het noodplan staat een overzicht van van belangrijke gegevens zoals verzekeringspolissen en telefoonnummers. 

De meeste mensen kennen telefoonnummers niet

Wie zijn telefoon in huis heeft achtergelaten kan volgens het Rode Kruis erg onthand zijn. De meeste mensen hebben telefoonnummers opgeslagen op hun smartphone, maar weten dit niet uit het hoofd. De meerderheid (66%) kent het telefoonnummer van de kinderen niet uit het hoofd en 42 procent van de Nederlanders kent het nummer van de partner niet uit het hoofd. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst drie kwart van de ondervraagden nog niet eerder met de partner of naasten heeft besproken wat te doen in geval van nood. Ook wordt er aangeraden om een noodpakket in huis te hebben om te kunnen overleven. 

Preppers bereiden zich tot in de puntjes voor

Hoewel veel mensen niet of nauwelijks stilstaan bij het feit dat een noodsituatie ook hen kan overkomen, is er ook een groep die het juist heel anders aanpakt. Jeroen Klaassen is bijvoorbeeld eigenaar van een zogenaamde prepshop, waar je alles kunt kopen om in tijden van nood te overleven. Preppers bereiden zich tot in de puntjes voor op gebeurtenissen die het dagelijks leven in no-time plat kunnen leggen zodat ze in zo’n geval zelfvoorzienend te zijn. Volgens Klaassen zijn er de afgelopen jaren steeds meer preppers bij gekomen en is het goed dat mensen zich meer en meer bewust worden van hun eigen kwetsbaarheid. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.