Er is een opmerkelijke reclamespot van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier te horen op de radio. Sinds kort horen we namelijk dat we maar liefst 500.000 dierenlevens sparen, wanneer alle Nederlanders massaal één dag zouden stoppen vlees te eten. Maar klopt dat wel?

Om een antwoord op die vraag te vinden, is het volgens Theun Vellinga van de Universiteit Wageningen belangrijk eerst te kijken naar het totale gewicht van onze vleesconsumptie. “De gemiddelde Nederlander consumeert per dag 240- tot 250 gram vlees. Als je uitgaat van zeventien miljoen Nederlanders kom je in totaal uit op een gewicht van acht miljoen kilo aan dieren”, aldus Vellinga.

Volgens de onderzoeker klopt het wat Wakker Dier beweert in de reclamespot. “Als we weer uitgaan van die acht miljoen kilo en we eten even grote delen koe, varken en kip op dan kom ik ook met mijn rekensommen uit op dezelfde aantallen als Wakker Dier.”

Verbazing

Toch zijn veel mensen verbaasd over de hoge aantallen. Dat komt volgens Vera Dalm, woordvoerder van Milieu Centraal, door het grote aandeel van de pluimveesector in de consumptie van de Nederlander. “In Nederland eten we gemiddeld in een mensenleven 1200 dieren op. Dat zijn natuurlijk niet 1200 varkens maar vooral kuikens, kippen, kalkoenen en ga zomaar door. Die hebben een enorm aandeel in de consumptie van de Nederlander en dat vergeten mensen snel.”