De politie onderschepte vorig jaar maar liefst 50.000 kilo cocaïne, een recordvangst. Maar de vraag is in hoeverre het helpt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Want de aanvoer lijkt niet te stelpen.

Volgens Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche en verantwoordelijk voor aanpak van de drugsbestrijding, komt dat met name door de sterke  cocaproductie in Colombia: “De beschikbaarheid van cocaïne vanuit Colombia is groter dan ooit. Die cijfers zijn wel bekend: er zijn meer hectares, de productie is groter dan ooit. Dat verklaart ook wel de grote partijen en toestroom.” 

Dat de aanvoer moeilijk te stelpen is, blijkt ook uit de straatprijs. Want ondanks de onderschepping van die enorme hoeveelheid vorig jaar, is er geen effect te zien op de straatprijs van ene grammetje coke. Paulissen: “Dan moet je  eerlijk zijn, ondanks die grote hoeveelheden die je onderschept is er geen groot effect op die prijs, dat doet vermoeden dat er toch veel meer is.” 

Gebrek aan capaciteit

De politie kampt al langer met een gebrek aan capaciteit en middelen. Zo luidde de politievakbond NPB twee weken gelden nog de noodklok. Er zou te weinig geld en middelen zijn om de grote criminele organisaties aan te pakken. Paulissen herkent het handhavingstekort, maar benadrukt ook de successen. “Het is gelukkig wel zo dat we regelmatig kopstukken oppakken, veel interventies doen. Er is een handhandhavingstekort, als we hier 100 man extra zouden krijgen kan ik ze zo inzetten, maar we zijn nog steeds effectief om in te grijpen.”

Toch roept het de vraag op of de politie nog wel grip heeft op de aanvoer. Paulissen: “Ik wil niet machteloos klinken, we schoppen wel degelijk een deuk in een pak boter, maar jeetje, wat is dat pakje boter groot!” 

Op jacht in de landen van herkomst

Om de strijd tegen de drugshandel nu op te voeren, opent Wilbert Paulissen voorposten in de landen van herkomst. Zo worden er Nederlandse politiemensen in Cartagena (Colombia) gestationeerd. “Er wordt nauw samengewerkt met de lokale autoriteiten maar ook met de Amerikaanse Drugs Enforment Agency (DEA)”, zegt Paulissen.

Zo moet er beter zicht  komen op welke containers en welke stromen er richting Nederland komen. Daarnaast worden er agenten in Spanje neergezet, waar veel drugsgeld wordt geïnvesteerd in vastgoed. Paulissen: “We gaan nu echt heel gestructureerd mensen positioneren om te kijken of we de toestroom beter in zicht kunnen krijgen en effectiever kunnen ingrijpen.”

Invoer op Urk

Er valt veel te verdienen met de handel in cocaïne. Nederlandse criminele organisaties gebruiken vooral de havens van Rotterdam en Antwerpen om de partijen binnen te smokkelen. De partijen cocaïne worden steeds groter, constateert Paulissen, met als klapper de vondst van een container met 6800 kilo. Nu de controles in Rotterdam en Antwerpen zijn opgevoerd, zoeken de drugsbendes naar alternatieven. Kleinere havens zoals IJmuiden en zelfs Urk worden ook gebruikt voor de invoer. Recent nog werd een partij van 260 kilo coke door een Urker viskotter de haven van Harlingen binnengebracht. Die partij was midden op zee overgeheveld van een vrachtschip uit Colombia. 

Volgens Paulissen is de handel duidelijk aan het verharden. Nederland wordt geteisterd door een golf liquidaties. Het aantal drugsgerelateerde moorden en het aantal afrekeningen in het criminele circuit stijgt de laatste jaren sterk.  Alleen al de “Mocro Maffia-oorlog” in Amsterdam is goed voor een slordige 20 liquidaties. Absoluut dieptepunt: een afgesneden hoofd, gedumpt voor de ingang van een louche shishalounge.

Twee weken geleden was er weer een liquidatie. Een onschuldige jongen van 17, doodgeschoten in een buurthuis. Het is niet de eerste keer dat een gewone burger het slachtoffer wordt van het brute geweld van de bendes. De schutters zijn vaak jong, onervaren en schieten wild om zich heen met zware wapens, die eenvoudig te verkrijgen zijn.

Gebruiker heeft bloed aan zijn handen Volgens Wilbert Paulissen wordt het tijd dat de gebruiker zich meer bewust wordt van zijn rol. Paulissen: “Er is een heel duidelijke relatie tussen alles wat er in het nieuws te zien is aan ondermijnende effecten en liquidaties en dat gebruik.”

Veel drugsgebruik in Nederland

Jonge Nederlanders gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen, zo blijkt uit recent onderzoek. We staan bovenaan als het gaat om gebruik van XTC en amfetamine en wat cocaïne betreft staan we op de tweede plek. Alleen in Engeland worden er nog meer lijntjes coke gesnoven. Zorgelijk, zegt het hoofd van de landelijke recherche: “Het is allang niet meer de junk, het zijn hele gewone mensen. Juist dat is wat mij zorgen baart, dat het drugsgebruik zo is genormaliseerd.” Want het zijn wel die gewone gebruikers die de handel in drugs levend houden. Een handel die al talloze  slachtoffers heeft gemaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.