Zestien procent van de totale Nederlandse wapenexport gaat naar het Midden-Oosten. Dat staat in het rapport ‘Kritische analyse wapenexportbeleid 2015’ van Stop Wapenhandel. Nederland is nog steeds één van de grootste spelers binnen de mondiale wapenhandel.  

Nederland levert onder andere Fenek verkenningsvoertuigen aan Qatar. Via Nederland worden ook wapens van andere westerse landen vervoerd naar het Midden-Oosten. Zo worden Canadese pantservoertuigen via de Rotterdamse haven geleverd aan Saoedi-Arabië.

Onder leiding van Saoedi-Arabië voert een coalitie sinds 2015 een omstreden oorlog in buurland Jemen. Volgens Amnesty International maakt deze coalitie zich schuldig aan het begaan van oorlogsmisdaden. Ook Bulgarije en Zwitserland sturen munitie via Nederland naar dubieuze bestemmingen als Nigeria en de Verenigde Arabische Emiraten.

Veel Europese landen handelen uit eigenbelang, ondanks Europese regelgeving die een 'transparant en geharmoniseerd' beleid moet veiligstellen. Hoewel Nederland relatief open is over de handel, is het niet duidelijk waar de wapens precies terechtkomen. De organisatie Stop Wapenhandel heeft al jaren kritiek op de belangrijke rol die Nederland inneemt in de mondiale wapenhandel. Ook stelt Stop Wapenhandel dat de exportwaarden uit het jaarrapportage 2015 van de regering niet overeenkomen met die van de douane.

In EenVandaag een gesprek met Wendela de Vries van Stop Wapenhandel en Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid voor D66.

Dat de discussie niet nieuw is, laat deze EenVandaag-reportage uit 2007 zien:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.