Het aanstaande referendum over aanpassingen aan de Turkse grondwet leidt tot spanning en vrees in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Turkse Nederlanders die hier openlijk uitkomen voor een ‘nee’-standpunt vrezen voor negatieve gevolgen, zegt Ibrahim Yerden. “Als je tegen stemt, ben je een terrorist en een landverrader.”

Komende maand mogen een kwart miljoen Turkse Nederlanders stemmen bij het referendum. Dat heeft als doel om de macht van president Erdogan fors uit te breiden. Turken die een tegencampagne voeren wordt de mond gesnoerd: ze worden opgepakt, vastgezet en als duidelijke tegenstander weggezet.

“In Turkije is het woord ‘nee’ inmiddels taboe”, Turks-Nederlands cultureel antropoloog Ibrahim Yerden. “Erdogan zet Turken in Nederland onder grote druk om voor te stemmen. Als je dat niet doet, ben je een terrorist en een landverrader."

‘Turkse problemen naar Nederland’

Over de verhoogde spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap zou Nederland zich zorgen moeten maken, vindt journalist en auteur Mehmet Ülger. “De Turkse problemen worden naar Nederland geïmporteerd.”

Een voorbeeld daarvan zijn de rellen in Rotterdam van vorige week, toen een Turkse minister geen campagne voor het referendum mocht voeren in Rotterdam. De eerste minister mocht niet landen, de tweede mocht het consulaat niet binnen. Veel jonge Turkse Nederlanders verzamelden zich uit protest. Dik een week na die rellen is er nog forse woede over het optreden van burgemeester Aboutaleb.

Bedreigingen en intimidatie

Sinds de couppoging in Turkije in de zomer van 2016 lopen de spanningen hoger en hoger op. Steeds meer Turkse Nederlanders worden gediscrimineerd, geïntimideerd en bedreigd. Selma Ablak, een van de voorvrouwen van het Gülenisme in Nederland, ontvangt berichten als ‘Tachtig miljard Turken moeten jou maar verkrachten’. Ablak ziet dat de spanning enorm is, maar onderhuids spelt. Waar eerst veel bedreigingen via Facebook binnen kwamen, wordt dit nu meer en meer verhuld.

Ablak zou graag haar Turkse nationaliteit inleveren, maar daarvoor moet ze naar het Turkse consulaat of de ambassade. Als Gülenaanhanger durft ze daar geen stap binnen te zetten. “Als ik op straat ben heb ik m’n telefoon in de hand, met het nummer van de Nederlandse autoriteiten onder de knop.”

Ze twijfelt er niet aan dat de uitspraken die ze over het referendum doet haar vervelende consequenties zal opleveren. Dat weerhoudt haar niet, zegt ze. “We leven hier in een vrij land.”

Op EenVandaag radio vanmiddag een gesprek met Mehmet Ülger en Selma Ablak over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Vanavond op televisie spreekt EenVandaag met cultureel antropoloog Ibrahim Yerden.